Tiganii vorbesc in rroming cu Geoana

Tiganii vorbesc in rroming cu Geoana

0 188

Mircea Geoana, statut rau in ultima vreme, a mirosit niscaiva capital politic in problema tiganeasca din Franta. Nemaicomitand el nicio tampenie de partid de o bucata buna de timp, si-a zis ca e vremea sa revina la gafele care l-au consacrat si care i-au subminat cariera politica. Asa ca i-a scris omologului sau francez niste randulete miscatoare despre soarta balaoachesilor oropsiti din Hexagon si despre cat de important este ca tema delicata a expulzarilor anuntate de francezi sa se consume diplomatic. Tot asa a sunat si misiva: diplomatic, sofisticat, intr-un limbaj politicalement correct, graseiat unduios si suficient de alambicat incat tiganii sa nu inteleaga din prima ca presedintele Senatului le promite cate 25.000 de euro daca se intorc in tara. Suma lui preferata pentru cazurile de amarasteni romani plecati peste hotare si care se codesc sa revina acasa.
Lasat pe tusa de misculatiile politice ale lui Ponta, Mircea pare scos la pepeni. Nici macar de Dabuleni, pe care vrea sa-i faca marca inregistrata. La fel de bine ar putea sa-si inregistreze talentul de a se vari gratuit in situatii penibile. Acu’-acu’ face o intelegere cu vreo companie aeriana privata sa ne-aduca acasa toti rromii de care s-au saturat francezii. Ar fi-n stare sa-i duca acasa de n-ar fi soacra-sa sa-i impuie capul cu limbarita ei ca n-a fost in stare sa-si pastreze vila de protocol cu chirie moca de la RAPPS, ca tot politicianul care se respecta. Si acum ii mai baga si chiriasi tuciurii in casa.
Adevarul este ca e greu tare in PSD, unde caprariile s-au amestecat ca naiba. Vorbetele cu strune Mandolin Voicu, bunaoara, care da din melita cat e ziua de lunga la televizor despre orice, a ajuns sa faca diplomatia in partid, iar un diplomat cu scoala ca Mircea, spalatel prin spa-urile lu’ Vantu, se ocupa de tigani.
Nu-i nimic. Dupa ce ridica de la aeroport sau din autogara miile de colete cu rromi imbarcati de jandarmii francezi, vorbeste el cu colegul Prunariu sa revergoreze programul ala spatial de trimitere in spatiu a unui roman. Ma rog, a unui rrom. Ar putea fi un pas mic pentru comunitatea de tigani din Romania, dar un salt urias pentru cariera lui Mircea. S-ar putea ca tiganii sa aiba la aselenizare, de la care s-au implinit 41 de ani acum doua saptamani, aceeasi dilema lingvistica pe carte au avut-o si americanii. Fraza celebra a Neil Armstrong ii apartine de fapt unui cercetator britanic – Gary Peach – care era ingrijorat ca yankeii ar putea rosti la debarcare ceva de genul – citez – „Holly chiken shit, look at all that fucking dust” si le-a sugerat celor de la Huston epocala zicere ramasa in istorie. Ma tem ca aparatura de la sediul PSD va capta din spatiu ceva de genul: „Mirceo bagat-ai p….-n prafu asta, unde-i rezidentialele alea? Si ce-i cu bezna asta? Ca caut de ieri un stalp da corent sa-l urc p-asta micu’ sa ia electrica?!”

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.