Teza la greva sau greva la teza?

Teza la greva sau greva la teza?

0 356

Elevii de-a opta si parintii lor rasufla usurati: tezele la limba si literatura romana, programate pentru astazi si amenintate de greva profesorilor, au fost reprogramate pentru joi. Usurarea viitorilor liceeni este, insa, doar pe jumatate – si dascalii si-au amanat protestul. Probabil tot pentru joi, daca reprezentantii sindicatelor nu ajung la o intelegere cu oficialii Ministerelor Invatamantului si de Finante in privinta revendicarilor salariale.
Ministrul Invatamantului, Ecaterina Andronescu, pretinde ca prezenta ministrului Pogea al Finantelor la negocierile de ieri cu reprezentantii dascalilor a fost benefica pentru stabilirea consensului. In realitate, duduia Andronescu a fost scutita sa explice de una singura de ce nu se pune in aplicare decizia de anul trecut a Parlamentului de majorare cu 50% a salariilor in invatamant. Pogea, in calitate de finantist rigid, este si el scutit de empatie cu dascalii, carora le poate explica fara complicatii sentimentale ca ne aflam intr-un an de criza si ca, oricum, bugetul nu permite cu nici un chip majorari salariale, oricate miscari de protest s-ar face.
Dupa interventiile Pogea si Andronescu, profesorii ar trebui sa se considere fericiti daca pot sa-si conserve salariile la nivelul de acum, fara a suferi drasticele reduceri de sporuri si beneficii care afecteaza alte categorii salariale si profesionale.
Oricum, pana se ajunge la un acord ferm, dascalii sunt hotarati sa dea teza la greva. Si pentru asta sunt dispusi sa-si ajusteze calendarul protestelor in functie de data la care Ministerul Invatamantului stabileste teza unica la romana.
Tot de limba romana tine si o alta masura pe care protestatarii ar trebui sa o aplice cat mai curand. Anume sa scoata din vocabularul revendicarilor sintagma „pentru ca asa a hotarat Parlamentul” de care se agata de fiecare data cand isi pun argumentele salariale pe masa. Parlamentul nu este, in general, vreo adunare de tipi respectabili si rezonabili. Este o clica de politicieni – multi necalificati – impinsi acolo de interese si de un mecanism de vot imperfect. Care, in campaniile electorale, adauga la incompetenta funciara surescitarea politica menita sa le intunece si bruma de pricepere pe care o au.
Ministerul si profesorii pot sa se fugareasca mult si bine cu teza si greva prin programa scolara. Dascalii trebuie sa renunte cat mai curand sa revendice salarii marite in baza unei decizii politice iresponsabile a Parlamentului si sa inceapa sa inceapa sa pretinda banii in virtutea competentei profesionale.
Cum o masuram pe-asta? Abia aici se deschide un capitol interesant.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.