Testul Papanicolau, gratuit incepand cu luna septembrie

Testul Papanicolau, gratuit incepand cu luna septembrie

0 54

Incepand cu luna septembrie, femeile vor beneficia gratuit de Testul Papanicolau, test care poate depista cancerul de col uterin. Programul, initiat de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, va fi platit din fonduri de la Ministerul Sanatatii si nu se va suprapune cu cel de evaluare. Organizatia vrea ca si vaccinul impotriva cancerului de col uterin sa fie introdus in programul national de vaccinare si, astfel, sa fie gratuit. In present, el costa 1.200 de lei.


?


Testul Papanicolau salveaza vieti


Un test simplu, numit Babes-Papanicolau, este capabil sa identifice din timp modificarile celulelor, de la nivelul colului uterin, care pot evolua spre cancer.


Medicii recomanda efectuarea testului cel putin o data pe an. Limita de varsta nu exista pentru efectuarea acestei investigatii. Toate femeile care au viata sexuala, nasteri, intreruperi de sarcini sau carora li s-a depistat o mica leziune de col necesita supraveghere. Papanicolau se recomanda in general peste varsta de 35 de ani, insa pentru depistarea din timp a cancerului de col, orice femeie trebuie sa faca acest test, indiferent de varsta si de antecedentele medicale.


Rezultatele pot sa indice stadii intermediare ale cancerului, precum infectii sau afectiuni anterioare leziunii canceroase. In acest mod, primele semne ale cancerului pot fi tratate din timp cu medicamente sau prin interventie chirurgicala (cu bisturiul sau prin cauterizare).

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.