Testele PISA – cum arată examenul pe care mai mult de jumătate...

Testele PISA – cum arată examenul pe care mai mult de jumătate dintre elevii români nu l-au trecut

0 145

Un text la prima vedere la care primesc mai multe întrebări, o problemă despre concentrația de medicamente cu întrebări simple, o problemă de geometrie simplă pe baza unei fotografii a unei ferme cu acoperişul în formă de piramidă sunt numai câteva dintre modelele de teste PISA.
Elevii români s-au pregătit pentru testele PISA din 2018 după aceeași broșură cu modele de exerciții din 2015.
Rezultatele arată că elevii români au obținut cele mai mici rezultate din 2009 încoace, mai slabe decît cele din din 2015 și 2012.
Vă prezintă câteva modele de probleme pe care elevii ar trebui să le rezolve în timpul testării PISA.

Pentru textul de mai sus elevii trebuiau să răspundă la întrebările:
Întrebarea 1: GRAFFITI Scopul fiecărei scrisori este: A Să explice ce înseamnă graffiti. B Să prezinte o părere despre graffiti. C Să demonstreze popularitatea graffiti-urilor. D Să spună oamenilor cât de mult se cheltuie pentru îndepărtarea graffiti-urilor.
Întrebarea 2: GRAFFITI Helga se referă la “cheltuielile” pe care graffiti le impune societăţii. Una dintre acestea este costul îndepărtării graffiti-urilor din locurile publice. La ce altă “cheltuială” se mai referă Helga?
Întrebarea 3: GRAFFITI De ce se referă Sofia la reclamă?
Întrebarea 4A: GRAFFITI Cu care dintre cele două autoare eşti de acord? Explică-ţi răspunsul folosind propriile cuvinte pentru a te referi la ceea ce se spune într-una sau în ambele scrisori.
Întrebarea 4B: GRAFFITI Putem discuta despre ce spune o scrisoare (conţinutul ei). Putem discuta despre felul în care este scrisă o scrisoare (stilul ei). Indiferent cu care scrisoare eşti de acord, în opinia voastră, care crezi că este mai bună? Explică-ţi răspunsul prin referire la felul în care una sau ambele sunt redactate.

O altă problemă este cea intitulată jafuri:

ÎNTREBAREA: JAFURI
Consideri afirmaţia reporterului ca fiind o interpretare corectă a graficului?
Găseşte o explicaţie pentru a-ţi susţine răspunsul.

O altă problemă este despre medicamente și concentratiile lor:

O altă problemă se refera la împărțiri și înmulțiri simple:

O problemă de geometrie cu triunghiuri:

Rezultatele de la PISA 2015 obținute de elevii români clasează România pe locul 47 din 79 și pe ultimele locuri în Europa. Cele mai mici scoruri s-au obșinut la matematică, unde România, alături de Malta și Taiwan, este printre șările unde scorul la matematică este mai mic în 2018 față de 2015.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.