Tehnologie laser folosită pentru măsurarea fidelă a copacilor

Tehnologie laser folosită pentru măsurarea fidelă a copacilor

0 208
O nouă tehnologie laser este folosită pentru a „cântări” copacii, în cadrul unui proiect care ar putea evalua mai precis rolul pe care îl pot juca pădurile în combaterea schimbării climatice, relatează vineri Press Association.

Laserele sunt folosite pentru a aduna sute de mii de date pe secundă din coroana arborelui, care sunt procesate pentru a construi o imagine tridimensională a copacului care dezvăluie structura şi volumul său, care permite permit estimarea masei.
Se speră că informaţiile suplimentare obţinute vor reda o imagine mai corectă a cantităţii de carbon absorbite de păduri, în cadrul eforturilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar vor contribui şi la prezicerea modului în care copacii ar putea reacţiona la schimbarea climatică.
Dr. Mat Disney, din cadrul Colegiului universitar Londra, care a fost pionierul acestei abordări, a declarat că, anterior, masa copacului putea fi măsurată doar tăindu-l şi cântărindu-l, ceea ce omoară arborele, sau prin estimări de la sol.

„Dar obţinerea înălţimii copacului şi al volumului coroanei sunt foarte dificile de la nivelul solului, în special în cazul pădurilor tropicale în care nici nu poţi vedea unde se sfârşesc arborii”, a spus Disney.
Noua abordare, pe care oamenii de ştiinţă au folosit-o pentru a analiza copacii din Gabon, Borneo, Marea Britanie sau California, a captat fidel structura 3D a arborelului.
Tehnologia, care costă între 75.000 şi 150.000 de lire sterline, poate reprezenta crengile cu o acurateţe de milimetri de la o distanţă de aproape un kilometru.
Informaţiile astfel obţinute le pot spune cercetătorilor „povestea vieţii” copacului, inclusiv strategia lui de supravieţuire, cum creşte şi concurează cu ceilalţi copaci, iar evoluţia lui poate fi monitorizată în timp.
Pădurile sunt menite să asigure circa un sfert din reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul eforturilor internaţionale de combatere a schimbării climatice, dar estimările privind cantitatea de carbon care este stocată în pădurile tropicale sunt de circa 45 de miliarde de tone, susţin cercetătorii.
„Mergând de-a lungul a diferite climate, temperaturi şi tipuri de precipitaţii, putem compara în detalii foarte fine impactul structural, respectiv de ce copacii sunt puţin mai înalţi aici sau au coroane diferite, deşi pădurea este de acelaşi tip.
Înţelegerea a ceea ce sunt aceste variaţii este crucială pentru prezicerea modului în care aceşti copaci este probabil să reacţioneze la lucruri precum reducerea precipitaţiilor şi temperaturi crescute”, a mai afirmat dr. Disney, potrivit Agerpres.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.