Taxe mai mari la Brasov

Taxe mai mari la Brasov

0 56

Taxele au crescut cu 20% in Brasov, mai mult chiar decat la Timisoara, unde au fost saltate cu doar 14%, pe 2010, in schimb in alte orase, cum ar fi in Targu-Mures, au ramas neschimbate fata de 2009
Anul 2010 a venit cu scumpiri. Dincolo de preturile majorate la energia electrica, tigari si combustibili, mai nou si la produsele fast-food si, probabil, in curand si pe mersul pe jos sau aerul respirat, in unele judete au fost majorate si impozitele, fie ele la locuinte, teren sau autoturisme.
Municipalitatea din Brasov a majorat taxele si impozitele cu 20%.
Astfel, impozitul pentru un metru patrat de teren intravilan este intre 20 si 90 de bani.
Pentru o garsoniera, brasovenii platesc, in functie de zona, intre 53 si 60 de lei. 120 de lei este impozitul pentru un apartament de 50 de metri patrasi si 156 de lei pentru unul de 65 de metri patrati.
Brasovenii care detin autoturisme vor plati in acest an 67 de lei pentru o masina cu capacitatea cilindrica de 1200 de centimetri cubi si 216 lei pentru o capacitate cilindrica de 1600 de centimetri cubi. Si impozitul creste in raport de centimetri aceeia cubi.

Comparativ, si in Timisoara taxele si impozitele au crescut, insa numai cu 14%, astfel ca, pentru un metru patrat de teren intravilan, un timisorean scoate din buzunar 18 pana la 74 de bani. Pentru o garsoniera impozitul este de aproximativ 50 de lei, pentru un apartament de 50 de metri patrati, impozitul este cuprins intre 93 si 100 de lei, iar la un apartament de 100 de metri patrati suma platita la primarie este pana in 200 de lei, in functie de zona. Timisorenii platesc 40 de lei anual pentru un autoturism cu capacitatea cilindrica de 1.200 de centimetri si 126 de lei pentru un autoturism cu 1.600 de cntimetri cubi.

Mai fericiti sunt locuitorii din Targu-Mures. Ei vor plati aceleasi impozite ca in anul 2009. Astfel, pentru un metru patrat de teren intravilan muresenii platesc intre 15 si 65 de bani, in functie de zona. Pentru garsoniere, impozitul este de 45 de lei, pentru un apartament cu doua camere impozitul ajunge la 70 de lei, iar pentru o locuinta cu trei camere impozitul este de 100 de lei. Impozitele au ramas aceleasi si pentru autoturisme: 48 de lei pe an pentru un autoturism cu o capacitate cilindrica de 1.200 de centimetri cubi si 64 de lei pentru o capacitate cilindrica de 1.600 de centimetri cubi.

Trei localitati mari din aceeasi tara, trei moduri diferite de a stabili impozitele si de a le incasa si, sunt sigur, trei gandiri diferite de folosire a anilor in folosul comunitatii. Din pacate nu-mi vine sa cred ca acolo unde impozitele sunt mai mari banii vor fi folositi mai bine si mai cumpatat, sunt sigur din experienta ultimilor ani.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.