Taxa verde pentru produsele electronice va fi de 7 lei

Taxa verde pentru produsele electronice va fi de 7 lei

0 217

Taxa verde aplicata produselor electronice va fi una fixa, in valoare de 7 lei (70.000 lei vechi) si se va aplica incepand de la 31 aprilie 2007, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de produse si echipamente de tehnologia informatiei si comunicatiilor, Valentin Negoita.


„Contributia consumatorului va fi una fixa, de circa sapte lei, indiferent de greutatea produsului. Taxa se aplica produselor IT, televizoarelor, in general electronicelor si va fi atasata pretului”, a spus Negoita. Taxa verde (sau timbrul verde) are drept scop asigurarea de fonduri necesare colectarii, recuperarii si reciclarii deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE) si a materialelor componente, precum si gestionarii componentelor toxice si periculoase pentru om si mediu. Odata cu aceasta data, comerciantii de astfel de produse vor trebui sa colecteze de la cumparatori aparatele vechi, in vederea reciclarii lor.


In prezent, pe piata romaneasca exista trei asociatii care se ocupa cu colectarea si reciclarea electronicelor si electrocasnicelor. Asociatia Ecotic gestioneaza produsele gri (IT), Ceced este responsabila de gestionarea produselor albe si maro (frigidere, aragaze, aspiratoare), iar ELC se ocupa de echipamentele de iluminat.


Romania si-a propus sa colecteze anual aproape 900.000 tone din astfel de deseuri (aproape patru kg pe cap de locuitor), insa Negoita considera ca, in cel mai fericit caz, s-ar putea colecta un kg pe cap de locuitor, dat fiind ca romanii nu sunt inca obisnuiti cu sistemul si nu au avut puterea de cumparare pe care o au tarile dezvoltate ale Uniunii, pentru a avea ce sa recicleze. Mai mult, locuitorii din tarile vestice isi innoiesc electronicele si electrocasnicele o data la cinci ani, in timp ce, in cazul romanilor, perioada de utilizare este mult mai mare. Durata medie de viata a unui astfel de aparat este de circa 5-10 ani. De asemenea foarte putine dintre municipalitatile din Romania au puncte proprii de colectare.


Conform lui Negoita, tintele propuse privind nivelul de colectare, nu au fost atinse in nici unul dintre cele zece state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004. In tarile membre UE, aceasta taxa variaza intre 1-20 euro, consumatorul platind circa 0,6 euro pe un kilogram de deseuri.


La jumatatea lunii aprilie, va exista o campanie de constientizare a populatie, in lanturile de magazine de retail.


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.