Taxa de poluare la …drum!

Taxa de poluare la …drum!

0 162

Guvernul a adoptat, luni, ordonanta de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, a informat ministrul Mediului, Attila Korodi, care a precizat ca textul ordonantei a clarificat exceptiile de la plata acesteia, dar nu a putut include si o finantare pentru innoirea parcului mijloacelor de transport public.
Korodi a aratat ca au fost prezentate rezultatele audierii publice privind taxa auto, fara a se schimba formula de calcul si reiterandu-se decizia ca, prin Fondul de mediu, taxa sa finanteze cele 7 programe de protectie a mediului. Ministerul Mediului a precizat insa ca, desi s-a luat in considerare posibilitatea de finantare pentru innoirea parcului de transport public, normele Comisiei Europene nu permit acest lucru in cadrul schemei ajutorului de stat regional. Autoritatile romane vor discuta insa cu reprezentantii CE o posibila solutie in acest sens, a explicat ministrul Korodi.
Acesta a subliniat ca a fost clar definit art. 9, alin b, al ordonantei, privind exceptiile de plata a taxei „acordate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica, de guverne straine, organisme internationale si organizatii nonprofit si de caritate, prin donatii sau finantate direct din imprumuturi nerambursabile”.
Noua taxa se va aplica incepand cu 1 iulie, data de la care cei care au platit vechea taxa, in suma mai mare, pot solicita restituirea diferentei. In 30 de zile de la publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, vor fi emise si norme de aplicare a taxei.
Premierul Tariceanu a cerut totodata Ministerului Mediului si Fondului pentru Mediu sa faca rapoarte periodice in care sa se detalieze cum sunt gestionati banii proveniti din taxa pe poluare.
Printre recomandarile prezentate cu prilejul audierii publice privind taxa de poluare auto s-a numarat si aceea a introducerii esalonate a acestei taxe. O parte dintre cei 101 de cetateni care si-au prezentat in scris depozitia s-a pronuntat pentru analiza introducerii sistemului periodic al incasarii taxei de poluare, corelat cu rectificarile realizate periodic de Registrul Auto Roman (RAR).
Deponentii au mai propus corelarea nivelului taxei de poluare cu emisiile de noxe, analiza bazei de impozitare prin includerea nediscriminatorie a intregului parc auto national pe principiul „poluatorul plateste” – cu care, de altfel, toti cei care si-au exprimat pozitia au fost de acord – revizuirea formulei de calcul a taxei de poluare, care sa tina cont de tot ciclul de viata al autovehiculului.
In acelasi timp, s-a propus utilizarea unor mecanisme simple de colectare a taxei de poluare, simplificate din punct de vedere birocratic, prin utilizarea Internet-ului. O alta propunere a vizat concordanta intre denumirea taxei si modalitatea de calcul a acesteia. S-a recomandat si corelarea proiectului de ordonanta privind taxa de mediu cu alte acte normative, dar si analizarea unor sisteme de bonificatii care sa aiba ca efect accelerarea procesului de innoire a parcului auto national. Cei care si-au prezentat depozitiile au ajuns la concluzia ca aceasta taxa penalizeaza poluarea, dar nu contribuie suficient la innoirea acestui parc auto.
Au fost consemnate 101 de depozitii scrise, 38 dintre semnatarii acestora exprimandu-si dorinta sa-si expuna si verbal punctul de vedere. Dintre acestia, insa, doar 29 au ajuns sa-si faca publica opinia in cursul audierii organizate in urma cu o saptamana la Palatul Parlamentului.
Noua varianta a taxei de poluare auto, propusa spre audiere publica, a fost redusa in functie de vechimea autoturismului si gradul de poluare auto, potrivit proiectului de ordonanta de modificare a taxei.
Astfel, pentru autovehiculele cu norma de poluare Euro 4 sau Euro 3, taxa se calculeaza pe baza emisiilor de dioxid de carbon (CO2) si a taxei specifice exprimate in euro/1 gram CO2, a normei de poluare, a taxei specifice exprimata in euro/1 cmc, precum si a cotei de reducere a taxei.
Exemple:
• pentru un autoturism Logan nou cu motor de 1.400 centimetri cubi (cmc), cu norma de poluare Euro 4, taxa va creste de la 160 euro la 196 euro,
• pentru un autoturism Ford Focus Euro 3, cu o vechime de 4-5 ani, cu motor de 1.600 cmc, taxa scade de la 1.140 euro la 208 euro,
• pentru un autoturism Wolkswagen Golf Euro 2, cu motor de 1.900 cmc si o vechime de 8-10 ani, taxa va scadea de la 3.806 euro, la 1.492 euro,
• pentru un autoturism Mercedes cu Euro 1, cu motor de 3.000 cmc si o vechime de 15 ani, taxa va scadea de la 7.727 la 3.360 euro,
• pentru un Jeep non-euro cu o capacitate de 2.500 cmc si o vechime mai mare de 15 ani, taxa scade de la 7.155 euro la 3.750.
• pentru un autoturism Euro 4 cu o capacitate mai mare de 1.601 cmc, taxa va porni de la 448 euro (pentru un autoturism cu o vechime de o luna) si se va reduce in functie de vechime, iar pentru un autoturism Euro 4 cu capacitate de circa 2.500 cmc, noua taxa va porni de la 1.018 euro in jos.
• pentru autoturismele Euro 4 cu o capacitate de circa 3.000 cmc, noul nivel al taxei porneste de la 1.629 euro pentru o vechime de pana la o luna, iar pentru cele cu o capacitate mai mare de 3.000 cmc, cu o vechime de pana la o luna, va porni de la 6.111 euro.
• pentru un autoturism cu norma de poluare Euro 3 cu o capacitate cilindrica mai mica de 1.600 cmc, noul nivel al taxei auto va porni de la 1.086 euro, pentru o vechime de pana la o luna.
• pentru autovehiculelor Euro 2, cu o capacitate cilindrica mai mica de 1.600 cmc, taxa va ajunge la maximum 2.371 euro pentru cele cu o vechime cuprinsa intre 5 si 6 ani, in timp ce pentru o capacitate cuprinsa intre 1.601 si 2.000 cmc, taxa poate ajunge pana la 3.762 euro pentru o vechime de 5-6 ani.
• pentru o capacitate cilindrica de 2.500 cmc, nivelul taxei va fi de 7.125 euro, pentru o vechime de 5-6 ani, iar pentru o capacitate de 3.000 cmc va ajunge la 11.970 euro pentru o vechime de 5-6 ani.
• pentru Euro 2 cu o capacitate de peste 3.000 cmc taxa porneste de la 13.680 euro pentru o vechime de 5-6 ani.
• Pentru autoturismele Euro 1, taxa ajunge la 5.016 euro pentru un autoturism cu o vechime de 5-6 ani si la 616 euro pentru 14-15 ani, pentru o capacitate cilindrica mai mica de 1.601 cmc, la maxim 7.980 euro pentru o vechime de 5-6 ani si 908 euro pentru vechime de 14-15 ani, pentru cele cu o capacitate de 2.000 cmc, In variantele cu motorizari de peste 3.000 cmc, taxa pleaca de la 27.360 euro pentru o vechime de 5-6 ani si ajunge la 3.360 euro pentru 14-15 ani.
La masinile non euro, taxa poate ajunge la 1.848 euro pentru o vechime mai mare de 15 ani, pentru o capacitate mai mica de 1.601 cmc si depaseste 10.080 euro pentru cele cu o capacitate mai mare de 3.000 cmc si o vechime de 15 ani.
Norma de poluare Euro 4 a fost introdusa in Uniunea Europeana in ianuarie 2005, norma Euro 3 a fost introdusa in ianuarie 2000, norma Euro 2 – in ianuarie 1996, iar Euro 1 in iulie 1992.
Veniturile din aceasta taxa vor fi virate Fondului pentru mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului. Suma de plata reprezentand taxa se calculeaza in lei de unitatile trezoreriei statului din cadrul autoritatilor fiscale teritoriale in a caror evidenta contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe. Valoarea in lei a taxei se va determina pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Taxa rezultata ca diferenta intre suma achitata de contribuabil in perioada 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2008, cu titlu de taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule si cuantumul rezultat din aplicarea prezentelor prevederi privind taxa pe poluare pentru autovehicule, se va restitui totodata pe baza procedurii stabilite in normele metodologice de aplicare a viitoarei ordonante de urgenta.
Fac exceptie de la plata taxei auto autovehiculele apartinand misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei; autoturismele echipate si destinate conducerii de catre persoanele cu handicap fizic grav si accentuat; autovehiculele destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera, de pompieri; autovehiculele destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculele speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculele speciale destinate seviciilor de descarcerare; precum si autovehiculele a caror caroserie sau al caror sasiu au fost inlocuite, cu conditia ca aceste autovehicule sa fi fost anterior inmatriculate pe teritoriul Romaniei.
Obligatia de plata a taxei intervine cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania sau la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.