Taurul spaniol si boul roman

Taurul spaniol si boul roman

0 197

Retras prematur din cursa pentru Primaria Brasov, la care oricum n-avea cine stie ce sanse, senatorul Otilian Neagoe incearca sa suplineasca golul si dezamagirea produse in planurile sefului sau Constantin Nita prin tot soiul de initiative sociale, cu parfum turistic. Cele mai recente sunt legate de cosul zilnic tot mai gol al cetateanului si de strategia turistica a patriei.


Prima dintre ele este un alt fel de a spune ca PSD-ul a ajuns, daca nu la fundul sacului, cel putin la cel al cosului in materie de initiative legislative cu iz social. Neagoe a descoperit ca salariul minim pe economie nu acopera nici macar trebuintele vitale ale romanului mediu. Drept pentru care a produs un proiect de marire a sumei minime incasate de romani, pentru corelarea intre necesitati si salariu.


Foarte onorabila initiativa. Oricum, mult mai buna decat cealalta idee, clocita pentru revigorarea turismului Romaniei, din care Neagoe vrea sa faca, nici mai mult, nici mai putin decat o „Spanie a Estului”.


Nu-nteleg deloc chestia cu Spania. Doar daca senor Otilian nu a vazut cumva zilele trecute la televizor imaginile cu turmele de oi ale pastorilor iberici, manate de la spate prin chiar centrul Madridului, intr-o forma ciobaneasca de protest impotriva nu stiu carei masura a guvernantilor spanioli. Probabil ca asa i-o fi venit ideea ca transhumanta este o chestie care li se poate intampla si altora, nu numai bacilor braneni si sibieni de la noi.


Dar ravasitul oilor prin arhitectura madrilena parca nu-i de-ajuns sa ne-apropie atat de tare de specificul spaniol. Pana sa devina Romania o Spanie a Estului, devine Spania o Romanie a Vestului. Nu trebuie mai mult de inca doua-trei valuri de capsunari si de faiantari care sa ia cu asalt teritoriile iberice si sa nu mai vrea sa se intoarca nici macar in Romania aia cu salariul minim pe economie augmentat dupa placul lui Otilian.


Daca nu transhumanta si emigratia sunt motivele pentru care crede Neagoe ca semanam cu ibericii, singura explicatie vine tot dintr-un septel. O fi Spania tara coridelor si a taurilor andaluzi, dar si la noi cresc niste turme de boi de toata frumusetea.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.