Tariceanu calca Europa pe trecerea de pietoni

Tariceanu calca Europa pe trecerea de pietoni

0 106

Desi destul de apatic in interior, cu libidoul politic foarte vlaguit, premierul Tariceanu se da extrem de viril in afara. Uitand ca doamna din fata sa are o jumatate de secol, impliniti saptamana trecuta, moliceanului de la guvernare i se intareste brusc cand se cracaneaza batos in vazul Europii. Ca un exhibitionist din parc, ce pandeste cucoanele singure si vulnerabile, Calin isi exhiba nuditatea rusinoasa a logicii taxei de prima inmatriculare.


Europa se declara jignita de spectacolul obscen si trimite scrisori prin care avertizeaza ca i-a fost insultata pudoare. Ce conteaza! Afacerile – personale, ale prietenilor ori clientilor apropiati – sunt mai importante decat semnalarile Comisiei Europene referitoare la practicile discriminatorii ale Guvernului si protectionismul la vedere in favoarea francezilor de la Dacia.


Daca in interior jocul nu mai are de mult reguli, macar in afara am putea incerca sa salvam aparentele. Meciul murdar impotriva lui Basescu, dus in virtutea platii cu aceeasi moneda, a fost exportat cu succes in diferendul cu Europa pe tema controversatei taxe. Sustinuta initial cu incapatanare de ministresa Sulfina de la Mediu si Vladescu de la Finante, cauza taxei a pierdut-o pe parcurs pe doamna ministru. Probabil si dintr-o solidarizare feminina cu ceva mai varstnica Europa, madama Sulfina a recunoscut recent ca birul pe care l-au impus guvernantii nu este defel o taxa de mediu, ci una pur fiscala, pe care cetatenii n-o vor putea schimba, oricat modalitati de protest ar gasi. Nici chiar ramas singur pe baricada taxei, Vladescu nu cedeaza si se alatura geriatric spectacolului vulgar prestat de manechinul Tariceanu. Orice argument e bun; conteaza doar sa-l debitezi in cheie patriotica si sa te invartosezi nationalist in fata cucoanei. I-auziti aici: Trebuie sa avem curajul de a contrazice Uniunea Europeana, daca interesele noastre sunt altele”. Nici chiar lui Vadim nu i-ar iesi un discurs mai patriotard. Si, mai ales, extrem de precaut. Cine suntem „noi” cu interesele „noastre” din propozitia de mai sus? Va dati seama ca genul asta de exprimare ambigua il va salva pe Tariceanu cand i se va cere vreodata sa lamureasca la cine s-a referit? Cine-a zis ca noi suntem eu si dumneavoastra? „Noi” este o hainuta lingvistica stramta pentru indivizii matahalosi ce graviteaza in jurul premierului si prietenilor lui. Lor le este dedicata taxa de prima inmatriculare, care sfideaza Comisia Europeana si protejeaza discriminatoriu Loganul autohton.


Pentru ca Tariceanu si directorul francez Francois Fourmont de la Dacia vor sa ne faca proprietari exclusivi de Logan, singura optiune oarecum acceptabila pentru buzunarul soferului de rand. Daca tot e moda deconspirarilor de clauze ascunse de contracte din Energie, de ce n-am citi si fisa tehnica a contractului semnat cu francezul Fourmont? ?Doar sprijinindu-se pe niste prevederi si facilitati speciale, cu care l-a gratificat statul roman, si-a permis hexagonalul de la Dacia sa ameninte cu retragerea uzinei in Franta si lasarea pe drumuri a mii de oameni in cazul in care Guvernul ar renunta la aplicarea taxei.


Care taxa, ba-i ecologica si fiscala, ba nu mai e sulfina si e doar vladeasca. Adevarul e ca poate sa se numeasca oricum, important e sa se aplice. Tariceanu a dat liber la botezarea ei dupa cum va crede fiecare, cata vreme o plateste: Daca nu le convine titulatura, o sa-i spunem taxa pentru o Romanie curata sau pentru pastrarea slujbelor”.


Titulatura poate fi variabila, incasarile au voie insa doar sa creasca; in vreme ce Guvernul cauta o solutie pentru a nu comparea in fata justitiei europene, colectorii taxei au incasat deja numai din Bucuresti peste 10 milioane de euro si preconizeaza sume de peste 250 de milioane pana la sfarsitul anului. Cuantumul e la fel de mare pe cat va fi si dificultatea de a returna sumele in cazul in care europenii ii vor condamna sa le restituie.


Ca taxa n-a fost nici un moment ecologica stiam inainte s-o recunoasca Sulfina. In timp ce mimeaza preocuparea de a nu deveni lada de fier vechi pe roti a Europei, sustinatorii taxei refuza sa calculeze cu cat se vor scumpi rablele straine aflate deja in circulatie in Romania, cand vor fi revandute pentru a enspea oara in interior. In vreme ce autoturismul alogen nou ramane intangibil iar Loganul doar inaccesibil, singura optiune pentru cumparatorul sarac va fi masina second-hand rulata deja in exces in tara, mult mai poluanta decat orice inseamna dincolo vehicule la mana a doua.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.