Tariceanu: BNR este dispusa sa revizuiasca normele de creditare

Tariceanu: BNR este dispusa sa revizuiasca normele de creditare

0 111

Noile norme de creditare introduse de banca centrala sunt provizorii, iar BNR este dispusa sa revizuiasca aceste reglementari care s-ar parea ca au restrans prea mult cererea pentru vanzari de autoturisme sau de locuinte, a declarat, miercuri seara, premierul Calin Popescu Tariceanu.
Intrebat intr-o emisiune a postului Antena 3 daca normele BNR nu ar trebui regandite, deoarece creditarea pare imposibila in prezent, premierul a aratat ca a discutat acest subiect cu reprezentantii Bancii Nationale si cu cei ai Asociatiei Romane a Bancilor.
„Dupa parerea mea, este clara tendinta care se contureaza, ati vazut ca BNR a redus deja cu doua puncte procentuale nivelul rezervelor minime obligatorii in lei tocmai pentru a adauga lichiditate pe piata. Noi, de partea noastra, vom vedea si cu bancile, si cu BNR daca anumite norme trebuie relaxate. De altfel, pot sa va spun ca normele care au fost introduse de Banca Nationala au avut un caracter, as spune, de provizorat. Sunt dispusi sa revizuiasca aceste norme”, a spus Tariceanu.
El a aratat ca cererea parea sa fie mai mare decat oferta, iar Banca Nationala a procedat corect restrangand cererea.
„Trebuie sa vedem daca a restrans-o prea mult sau daca este corect corelata cu oferta”, a adaugat seful Guvernului.
Intrebat in continuare daca nu crede ca aceste norme au restrans cererea prea mult, Tariceanu a raspuns: „La prima vedere, acum, daca discutam despre vanzarile de autoturisme sau vanzarile de case, s-ar parea ca da”.
El a amintit ca Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru livrarea de cladiri destinate a fi utilizate drept camine de batrani si de pensionari, locuinte sociale, case de copii si centre de reeducare pentru minori cu handicap, precum si pentru livrarea de locuinte cu o suprafata construita de maximum 120 metri patrati si a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 de lei, achizitionate de orice persoana necasatorita sau de o familie.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat, marti, ca bancile comerciale vor solicita bancii centrale sa modifice regulamentul privind creditarea populatiei, intrucat noile conditii au blocat imprumuturile ipotecare.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale, a precizat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a informat bancile ca efectele aplicarii noului regulament privind creditarea populatiei vor fi analizate la trei luni de la adopterea reglementarii.
Potrivit noului regulament al BNR, bancile vor calcula gradul de indatorare la creditele acordate populatiei pe baza unor venituri cu cel mult 20% peste cele declarate la Fisc, in anul anterior, si nu doar in functie de adeverinta de salariu sau alte documente, precum in prezent.
De asemenea, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de indatorare se face diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat in functie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobanda, respectiv fixa sau variabila si comportamentul clientului in legatura cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garantiei.
Anterior, bancile cu norme proprii de creditare aplicau un grad maxim de indatorare de 70% la veniturile nete, prin scaderea unor cheltuieli minime din totalul castigurilor clientului sau a familiei acestuia. Aplicarea tuturor coeficientilor de risc va micsora nivelul maxim admis, dar din simulari a rezultat un grad de indatorare peste 35%, cat vor aplica institutiile de credit fara norme avizate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.