Taranii, pusi la calcule matematice

Taranii, pusi la calcule matematice

0 245

Obligatia instituita de Ministerul Agriculturii pentru taranii care vor sa vanda lapte, aceea de a completa Carnetul Fermierului, se dovedeste a fi una destul de dificila. Acestia trebuie ca, in fiecare zi, sa scrie in acest carnet cat au produs si cat au vandut. De altfel, Ministerul Agriculturii a anuntat ca va trimite inspectori pe teren ca sa verifice daca totul se face ca la carte.


Fermierii, cum ii numeste Ministerul pe tarani, sunt cei care trebuie sa procure importantul carnet. Problema este ca, deocamdata, documentul este de gasit doar pe internet.


Batai de cap vor avea fermierii care vand mai mult de 5.000 de kilograme de lapte. Acestia trebuie ca, pe langa evidenta cantitatii, sa calculeze echivalentul in lapte si al celorlalte produse lactate pe care le vand. Potrivit ordinului ministrului Remes, un kilogram de branza telemea echivaleaza cu sapte kilograme de lapte, un kilogram de cas cu noua kilograme de lapte sau un kilogram de cascaval cu 12 kilograme de lapte. La smantana lucrurile se complica, pentru ca un kilogram de smantana este echivalentul a 26,3 kilograme de lapte inmultit cu procentul de grasime al smantanii, iar rezultatul se imparte cu 100 – formula de calcul pe care trebuie sa o aplice taranii.


Ministerul Agriculturii vrea ca rapoartele sa fie facute si in litri si in kilograme, asa ca taranii trebuie sa stie ca un litru de lapte echivaleaza cu 1,03 kilograme.


?


Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.