Tarabagiii nu reduc preturile in pragul toamnei

Tarabagiii nu reduc preturile in pragul toamnei

0 84
Proviziile pentru iarna sunt o incercare de foc pentru gospodine, dupa canicula din acest an. In loc sa se ieftineasca, legumele se tot scumpesc, pe masura ce se apropie toamna. Pretul mare ii sperie pe brasoveni, care prefera sa mai astepte, in speranta ca vor cumpara la pret mai bun peste o saptamana-doua.
Producatorii nu le dau insa sperante si spun ca nu vor lasa la pret nici in ruptul capului.
„De ce sa mai ieftinim? Pe ce sa ieftinim, daca petrolul si toate astea s-au scumpit? Ce sa se mai ieftineasca, nu vedeti ce seceta a fost, cine a avut sa ude, a udat, cine nu, e parjol pe campuri. Asteapta degeaba femeile sa se ieftineasca ca sa isi puna camara de toamna” – asta spun vanzatoarele din piete cand sunt intrebate daca mai reduc din preturi si este in general atitudinea majoritatii producatorilor din piete.
Nu vor sa negocieze sau sa lase mai ieftin marfa, si sunt chiar deranjati de clientii care ar vrea sa cumpere la pret mai bun.
De cealalta parte, cumparatorii, cu buzunarele mai goale dupa o vara scumpa si secetoasa, spera ca inceputul toamnei ii va obliga pe negustori sa cedeze si sa ieftineasca legumele.
Pensionarii isi fac din ce in ce mai greu calcule despre cum vor targui in piete. Cu 100 de lei, abia daca vor cumpara cateva kilograme de legume.
Un kg de rosii costa intre 3 si 6 lei, unul de castraveti 2,3 lei, cel de fasole verde e 8 lei, gogosarii si ardeii capia se vand cu 4,5 lei, ardeiul gras cu 2,3 lei iar vinetele cu 2 lei kilogramul.
Sunt si brasoveni care au renuntat la ideea muraturilor sau zacustei facute in casa.
La preturile practicate acum, o camara bine ticsita cu zacusca, muraturi si legume la congelator le costa pe gospodine nu mai putin de 600-700 de lei.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.