Superstitiile Postului Sfintei Marii (II)

Superstitiile Postului Sfintei Marii (II)

0 223

Importanta calendaristica a Santamariei Mari este subliniata de postul de doua saptamani care o prefateaza (1-14 august), de pelerinajele organizate la manastirile cu acelasi hram, de deschiderea unui important sezon de nunti.
Maica Domnului binecuvanteaza boii, vacile, oile si porcii pentru ca au incalzit-o si hranit-o in timpul nasterii, randunelele pentru ca au dat vestea ca va invia Iisus, ciocarlanul schiop pentru ca l-a vazut pe Mantuitor rastignit, el insusi fiind lovit cu o piatra.
In schimb, a blestemat calul pentru ca a rontait si tropait in timpul nasterii sau ca a mancat fanul in care a fost ascuns Pruncul, paianjenul pentru ca a intrecut-o la tors, lemnarul pentru ca i-a facut lui Iisus crucea grea, iar pe feciorul agresiv, numit Navalnicul, care a speriat-o cand mergea la molifta, la 40 de zile de la nastere, il transforma in buruiana folosita in farmecele de dragoste etc.
Dupa aproximativ un ciclu lunar scurs de la moartea Fecioarei, crestinii ii celebreaza nasterea.
Unele din obice¬iurile specifice Santamariei Mici au fost preluate de sarba¬toarea vecina, Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie) numita in Calendarul popular Ziua Crucii si, local, Ziua Sarpelui.
La aceste sarbatori se faceau observatii astrono¬mice si pronosticuri meteorologice, se culegeau plante de leac si altele.
Sarbatoarea Santamariei Mari scoate la lumina, ca si celelalte mari sarbatori crestinesti, o mare diversitate de obiceiuri si superstitii. Este perioada in care:
– se aduna ultimele plante binefacatoare
– se impart fructe si faguri de miere
– se seamana graul
– se culeg flori ce sunt apoi asezate la icoana Fecioarei Maria, florile fiind apoi considerate a fi tamaduitoare
– in casele in care sunt fete de maritat se fac diverse ornamente florale, iar icoana se spala cu flori de busuioc pentru a aduce noroc in dragoste
– se culege ,,navalnicul”, planta foarte rara ce creste in locuri umbroase cunoscute numai de femeile varstnice
Se mai spune ca:
– in ajunul sarbatorii vrajitoarele invata descantece de la Fecioara Maria ce le apare in vis
– nu e bine sa mergi inapoi, sa arunci parul tuns, sa aprinzi focul in vatra acesta fiind aducator de boli
– candela trebuie sa fie aprinsa permanent
– usile caselor vor fi deschise inca dinainte sa se lumineze
– aduce ghinion in aceasta zi scaldatul in apa raurilor si dormitul pe prispa casei
– daca infloresc trandafirii in aceste zile, inseamna ca va fi o toamna lunga.
Cele doua Santamarii incadreaza calendaristic Anul Nou Biblic (1 septembrie), presupusa Facere a lumii (anul 5508 i. H.). Multe din trasaturi specifice Anului Nou Biblic si ale mitului creatiei paterne a Lumii au fost preluate de Santamariile romanesti, purtatoare ale mitului creatiei ma¬terne a Lumii, conform comentariilor facute de profesorul Ion Ghinoiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.