Superstitii de Mos Nicolae

Superstitii de Mos Nicolae

0 93
Ideea de „Mos Nicolae” a aparut cu multe mii de ani inainte, in Scandinavia, unde se spunea ca zeul lor suprem, Odin, aducea copiilor daruri.
Si in nordul Germaniei se spune ca cel caruia acum ii spunem Mos Nicolae, era atunci zeul Thor, care conducea o caleasca trasa de doua capre numite Cracker ( Spargatorul ) si Cruncher ( Rontaila ). Numeroase popoare cunosc in traditia lor pe Mos Nicolae sub diverse forme.
La crestinii din Ghana, mosul vine din jungla, in Hawai vine cu barca, in Danemarca soseste cu o sanie trasa de reni si cu elfi care-l ajuta.
La noi se spune doar ca Mos Nicolae aduce daruri copiilor cuminti si nuieluse celor rai. In popor se spune ca odata cu venirea zilei de Sf. Nicolae, iarna poate incepe.
Daca pe 6 decembrie ninge, este semn ca Mosul isi scutura barba.
De Sf. Nicolae se pun crengute de pomi roditori in apa, la caldura, daca acestea inverzesc pana la Anul Nou acesta va fi manos.
Ziua de 6 decembrie este numita in popor si Sanicoara. Se spune ca in aceasta zi binele invinge raul prin credinta lui Sanicoara si astfel se incheie perioada de facut farmece, vraji si prevestiri, care nu vor fi reluate pana la Anul Nou.
Gospodarii incep pregatirile pentru Ignat si pentru Sarbatoarea Craciunului. Legenda lui Mos Nicolae Legenda spune ca toata aceasta traditie a aparut atunci cand Sfantul Nicolae a aflat de durerea a trei fete sarmane din oraselul in care traia. Tatal acestora voia sa le vanda pentru a se imbogati. Auzind de aceasta, Sfantul Nicolae s-a dus noaptea pe furis si a aruncat pe geam, in camera celei mai mari fete, o punga plina cu galbeni. Galbenii i-au ajutat fetei sa se marite si sa scape de raul pe care tatal ei voia sa il faca. In urmatorii doi ani, Sfantul Nicolae a facut acelasi lucru si a reusit sa le ajute si pe celelalte doua fete sa se aseze la casele lor. De atunci si pana in zilele noastre, Mos Nicolae aduce copiilor daruri fara sa se lase vreodata vazut.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.