Studiu: Ce se petrece cu oamenii după ce renunță la Facebook?

Studiu: Ce se petrece cu oamenii după ce renunță la Facebook?

2 33

Cercetători din cadrul Universității din New York și Universității Stanford au realizat un experiment pentru a vedea cum se modifică viața utilizatorilor după ce renunță la Facebook. Rezultatele indică faptul că închiderea contului poate avea efecte notabile, conform The New York Times.
În schimbul unei sume de 100 de dolari, 2.844 de utilizatori au renunțat la conturile de Facebook în perioada alegerilor din anul 2018, în SUA. În speranța de a demonstra efectele nefaste ale dependenței de reţelele de comunicare virtuală, inițiatorii experimentului au rugat persoanele participante să nu interacționeze sub nicio formă cu platforma Facebook timp de o lună.
Rezultatele s-au dovedit a fi benefice, întrucât persoanele respective au petrecut mult mai mult timp cu familia și au constatat o îmbunătățire a stării de satisfacție generală.
Evoluția rețelelor de comunicare virtuală a provocat optimism privind potențialul beneficiilor sociale și îngrijorare legată de pericole precum dependența, depresia sau polarizarea politică accentuată.
Discuțiile recente s-au axat pe o gamă variată de efecte nefaste posibile. La nivel personal, mulți au accentuat corelațiile nefaste între utilizarea frecventă a rețelelor de comunicare virtuală și starea de bine și sănătatea psiho-mentală. Rezultate adverse precum sinuciderea și depresia par să fi crescut vertiginos în aceeași perioadă în care utilizarea smartphone-urilor și a rețelelor de socializare s-a extins.

Dezactivarea Facebook a redus activitatea online, inclusiv pe alte rețele de comunicare virtuală, și a crescut activități offline precum uitatul la TV și socializarea cu familia și prietenii. A redus cunoștințele despre știri și polarizarea politică.
Lipsa Facebook-ului a «eliberat», în medie, cel puțin 60 de minute pe zi pentru persoana din grupul de tratament”, au declarat cercetătorii, conform DigiWorld.

Doctorul Matthew Gentzkow a remarcat faptul că abstinența de la Facebook nu a dus la folosirea altor rețele de comunicare virtuală asemănătoare.
M-aș fi așteptat la o înlocuire a Facebook-ului cu alte instrumente digitale – Twitter, Snapchat, căutări online. Aceasta nu s-a petrecut, iar pentru mine, cel puțin, a fost o surpriză”, a precizat domnul doctor Gentzkow, conform The New York Times.

David Lazer, profesor de științe politice și de informatică și calculatoare la Northeastern University, a adăugat că şi cunoștințele politice sunt influențate de utilizarea Facebook.
Descoperirile legate de cunoștințele politice sugerează faptul că Facebook este o sursă importantă de știri căreia oamenii îi dau importanță. Aceasta nu este o constatare banală”, a declarat profesorul, conform sursei citate anterior.
Concluzionarea acestor cercetări reprezintă conștientizarea importanței rețelelor de comunicare virtuală în viața cotidiană, fiind chiar un factor decizional în anumite situații. Adicțiile de orice natură ne fac vulnerabili.

Sursa: yogaesoteric

COMENTARII

  1. Mi-am șters și eu contul de feisbuci nu datorită unei fițe sau a unui vreun trend, ci datorită faptului că deja orice retardat, prost, idiot, cretin, etc. are deja telefon și își etala ideile cretine pe feisbuci, și neuronii mei nu puteau procesa cretinismele și idioțeniile. Alte rețele sociale nu mă interesează, rămân la convorbirea telefonică clasică și la întâlnirile reale.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.