Stratul de ozon le da batai de cap romanilor

Stratul de ozon le da batai de cap romanilor

0 189

Proiectul european privind reducerea emisiilor poluante cu 20%, a sarnit ample controverse in randul mai multor state europene, printre care si Romania. Tara noastra a cerut, miercuri, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, blocarea acestui proiect pe motiv ca un mediu mai curat ar alunga investitorii straini.
Propunerea Comisiei Europene este de a licita fiecare tona de dioxid de carbon emisa de industria grea, incepand cu 1 ianuarie 2013 si de a folosi fondurile astfel obtinute pentru o energie curata. Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Grecia, Letonia si Lituania nu sustin acest proiect, intrucat normativele europene le-ar alunga investitorii straini care polueaza, totodata, cel mai tare mediul. Pentru a impiedica aplicarea acestor masuri, cele opt state au semnat un acord de blocare a proiectului de mediu.
In aceasta batalie, tarile semnatare au Italia drept aliat. Premierul Silvio Berlusconi considera ridicol principiul tranzactionarii emisiilor de doxid de carbon. In schimb, ecologistii sustin cu fermitate acest proiect care ar putea imbunatati calitatea vietii.
Daca totusi plafonul de poluare a mediului se reduce, atunci multe companii straine vor pleca din tarile UE, probabil in Ucraina, sustin jurnalistii de la Romania Libera. Motivul – nu se pot alinia acestor cerinte, iar investitiile in utilaje performante ar fi prea mari.
Potrivit Agentiei Nationale de Protectia Mediului, in 2006 Romania se situa pe locul opt in Europa in functie de emisiile gazelor cu efect de sera.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.