Strategie Nationala pentru Ingrijirile Paliative

Strategie Nationala pentru Ingrijirile Paliative

0 167
Proiectul primei Strategii Nationale pentru Ingrijirile Paliative a fost dezbatut la Brasov. Daca va deveni,  program national , ingrijirea celor 137 de adulti si 133 de copii asistati de Hospice Casa Sperantei s-ar face cu fonduri de stat.
Institutia brasoveana beneficiaza si de sprijinul unui reputat medic si profesor american de la Universitatea din Michigan, care sustine eliberarea psihica, sociala si spirituala a bolnavilor incurabil.
Anul acesta, Ziua Mondială Hospice a fost celebrată in data de 13 octombrie. Promotor al îngrijirii paliative în România de peste 20 de ani, Hospice Casa Sperantei, s-a alăturat miscării mondiale, care a lansat un apel universal la respectarea dreptului la îngrijire al persoanelor vîrstnice afectate de boli grave incurabile. Cu acesta ocazie medicii, asistentii si pacientii din Brasov au primit o vizita importanta:
Profesorul Daniel Hinshaw si-a impartasit convingerile despre felul in care bolnavii incurabil ar trebui sa privesca acesta situatie dramatica intr-un mod putin mai pozitiv.
Dr. Hinshaw – prof. Universitar la Medical School, Michigan University spune ca cel mai important lucru pentru persoanele care se confrunta cu acesta problema si trec prin ultima parte a vietii este sa vada situatia ca pe o oportunitate. Este ciudat, dar pentru multi  dintre noi care murim in accidente de masina sau infarct acesta oportunitate nu exista. Ei au ocazia sa le spuna membrilor familiei lor ca ii iubesc si au ocazia sa-si spuna adio si nu in ultimul rand au ocazia sa se dezvolte spiritual.
Rolul ingrijirii paliative nu este doar sa aline durerea fizica ci si sa ajute pacientul sa se elibereze psihic, social si spiritual.
Specializat in Ingrijire Paliativa, americanul Hinshaw colaboreaza din anul 2005 cu doctorita Daniela Mosoiu din Brasov, de care il leaga acum o prietenie trainica. Ziua Mondiala Hospice a prilejuit la Brasov si o reuniune a profesioniÈ™tilor din domeniul îngrijirilor paliative pentru discutarea proiectului primei Strategii Nationale pentru Ingrijirile Paliative.
Daca proiectul de ingrijiri paliative ar deveni program national ar putea fi sustinut integral cu fonduri din bugetul de stat pentru ca momentan unitatea se sustine financiar din sponsorizari si campanii umanitare. Hospice are in prezent la Brasov 133 de pacienti adulti si 127 de copiii ingrijiti la domiciliu, in centrul de zi sau internati in unitatea cu paturi.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.