Străinii s-au îndrăgostit de roșia românească! Siriană de Buzău în top!

Străinii s-au îndrăgostit de roșia românească! Siriană de Buzău în top!

0 720

Stațiunea de Cercetare Legumicultură Buzău nu mai face față cererilor de semințe și răsaduri pentru soiurile de roșii produse.
Cel mai de succes hibrid de tomate creat de specialiștii de aici s-a dovedit a fi roșia Siriană, care are un gust autentic de roșie românească.
Un soi pentru care se bat și străinii, care cumpără semințe pentru a le cultiva în țările lor.

6 milioane de răsaduri de roșie Siriană au produs anul acesta cercetătorii din Buzău
Suprafețele pe care se produc răsaduri și semnițe de tomate au devenit insuficiente pentru specialiștii horticultori de la Stațiunea de Cercetare Legumicultură Buzău. Și asta pentru că cererea a devenit extrem de mare, atât din partea producătorilor români, cât și din partea celor din afara țării. Cea mai solicitată este roșia Siriană, un soi de hibrid creat de cercetătorii de la Buzău în 2006.

siriana Bătaie pe răsaduri. Străinii s au îndrăgostit de roșia Siriană de Buzău

”A fost foarte apreciat acest hibrid pentru că este cel mai bun soi românesc pe care îl poți cultiva în sere și solarii. Soiul rodește în etaje, se dezvoltă pe verticală foarte bine, fructele sunt mari, gustoase, ceea este foarte important pentru tomată, să aibă gustul și aroma tradițională, și se păstrează și bine, adică la vânzare are fermitate bună și rezistă o perioadă mai lungă de timp. Totodată, este și o plantă care rezistă bine la boli, ajutându-i pe fermieri să nu utilizeze tratamente cu pesticide, ceea ce înseamnă și o economie pentru producător, și pe consumatori, pentru că mănâncă o roșie sănătoasă”, ne-a precizat dr.ing.Costel Vînătoru, cercetător științific la Stațiunea de Legumicultură Buzău.

Acesta ne spune că hibridul Siriana este cumpărat de aici și de către străini, unii fiind români stabiliți prin toată lumea, de la Noua Zeelandă până în Canada, dar și de producători italieni, francezi, greci și croați.
De această roșie s-au îndrăgostit și șefii unui renumit supermarket german din țara noastră, care cumpără răsaduri și semințe și le dau unor fermieri români ca să le cultive pentru a fi apoi vândute în lanțul de magazine.

Roșia românească ”Inimă de bou” a devenit brand franțuzesc
Horticultorii de la Stațiunea de Cercetare Legumicultură Buzău au reușit să omologheze anul trecut un soi de roșie dispărut de ceva vreme de pe piață. Este vorba despre roșia ”Inimă de bou”, tradițional românească. ”Aceasta a primit o denumire nouă, de Andrada, deoarece brandul ”Inimă de bou” la roșie a fost luat de francezi, pentru că pe ai noștri nu îi interesează să-și protejeze mărcile.
Este un soi mare de roșie, în formă de inimă, care era cultivat în gospodăriile românești acum peste o sută și ceva de ani. A trebuit să reabilităm acest soi, pentru că piața l-a cerut. Îmbunătățirea a constat în a face fructe mai uniforme și în a scăpa de capacul verde, considerat un defect comercial, prin eliminarea unei gene. Am lucrat din 1999 la acest soi și am reușit anul trecut să-l înregistrăm în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România.
Cererile cele mai mari pentru” Inima de bou” le-am avut de la oameni care vor să le cultive în gospodăria proprie, pentru că soiul este, într-adevăr, foarte gustos și aspectuos, dar este și foarte fragil și nu rezistă la transport”,
ne-a declarat dr.ing.Costel Vînătoru.
Tot anul trecut, specialiștii din Buzău au reușit să omologheze roșia Cherry Flaviola, care va îngenunchea branduri renumite. Și asta deoarece are gustul roșiei românești de grădină, ceea ce o propulsează peste toate soiurile de acest tip produse în afara țării.
”Avem 2.000 de soiuri de tomate, iar acest cherry deține supremația din punctul de vedere al gustului extraordinar de bun pe care îl are”, ne mai spune dr. ing. Costel Vânătoru.

https://www.national.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.