Strada Timis-Triaj, sat fara proprietari

Strada Timis-Triaj, sat fara proprietari

0 174

In vreme ce proprietarii invrajbiti ajung sa se judece pentru o palma de teren, in Brasov exista o zona de 7 hectare neinclusa in proprietatea nimanui. Locul nu este nici viran si nici macar vreo tarla intelenita. Dimpotriva; pe suprafata cu pricina se afla nu mai putin de 27 de blocuri si 15 case, inclusiv aleile si stradutele care le unesc. Strada se numeste Timis Triaj si se afla in situatia asta din 1948, cand loturile aferente treceau din proprietatea publica in patrimoniul Regionalei CFR. Trecerea pare sa nu fi fost insa tocmai clara in scripte: Situatia nu s–a limpezit nici macar dupa ce in zona s–au ridicat blocuri cu patru etaje si s-au amenajat mai multe strazi. Asa se face ca, dupa 1990, cand Regionala CFR a vandut apartamentele catre locatarii care le occupau, tranzactia s-a facut pe baza unui contract sub semnatura privata, care nu a fost ulterior autentificat de catre notar.
Carenta aceasta juridica in statutul terenului i-a impiedicat pe noii proprietari sa incheie contracte cu furnizorii de utilitati. Un neajuns care ii constrange pe locatari sa plateasca toate consumurile la preturile practicate pentru agentii economici.
Primaria Brasov ii va ajuta pe riveranii din zona Timis-Triaj sa intre in legalitate dupa ce va prelua cele 7 hectare de teren, din care cel aferent constructiilor il va oferi gratuit proprietarilor, pentru ca acestia sa il intabuleze in Cartea Funciara. Actele de proprietate le va da posibilitatea de a incheia contracte individuale cu fiecare furnizor de utilitati in parte, dar si de vinde sau inchiria locuintele pe care le aveau pana acum doar partial in proprie tate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.