Stiksuri si eugenii pentru vaca defavorizata

Stiksuri si eugenii pentru vaca defavorizata

0 78
Asta spun crescatorii de animale ca vor da vacilor sa manance la iarna, dupa ce sunt siliti sa-si hraneasca deja cornutele cu fan, desi iarna este inca departe. Seceta a parjolit pasunile, vacile nu mai au ce paste, iar productia de lapte a scazut drastic. Fermierii care se inghesuie in fiecare an la APIA sa incaseze subventia 90 de euro pentru vaca de lapte din zona defavorizata spun ca nu mai renteaza sa creasca animale.
Zonele montane cu dealuri si vai sunt considerate defavorizate. Motiv pentru care Uniunea Europeana a prevazut subventii pentru crescatorii bovinelor a caror lactatie are de suferit din cauza fenomenelor naturale. In judetul Brasov 33 de comune si satele care le compun sunt considerate zone defavorizate. Din 6 august pana in 21 septembrie, locuitorii acestora depun dosarele pentru subventia pentru vaca de lapte. Pana astazi la APIA Brasov au ajuns 2000 de astfel de cereri.
Subventia le este de un real ajutor crescatorilor de bovine care de-abia se mai descurca cu animalele. Din cauza secetei de anul acesta oamenii nu stiu ce o sa le mai de-a sa manance vacilor la iarna. Unii dintre ei au inceput sa renunte la animale. Altii se tem ca le vor da sa manance stiksuri si eugenii, dupa ce fanul aproape ca l-au prapadit inainte de venirea iernii.
De acesti bani beneficiaza crescatorii care au de la 2 pana la 15 vaci, bovina trebuie sa aiba cel putin o fatare inregistrata de medicul veterinar iar crescatorul sa fie detinator de cota de lapte. Cuantumul sumei de bani pe cap de animal se va hotara dupa centralizarea tuturor cererilor la nivel natinal. Anul trecut in judetul Brasov s-au dat 87 de euro pe cap de vaca de lapte si s-au primit 2939 cereri de la fermierii brasoveni.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.