Stefan Hrusca va concerta in Brasov pentru bolnavii incurabili

Stefan Hrusca va concerta in Brasov pentru bolnavii incurabili

0 140

In dorinta de a sprijini activitatea Hospice „Casa Sperantei”, cunoscutul interpret de muzica folk Stefan Hrusca va sustine la Brasov in data de 2 decembrie 2008, ora 19.00, in sala Teatrului “Sica Alexandrescu” un concert de caritate in beneficiul bolnavilor incurabili in faze avansate si terminale.
Hospice “Casa Sperantei” este o organizatie de caritate infiintata la Brasov in 1992, in scopul introducerii si extinderii in Romania a asistentei bolnavilor incurabili in stadii avansate terminale.
Conceptul modern de hospice s-a nãscut la sfirsitul anilor ’60 in Marea Britanie. “Hospice” inseamna ingrijirea totalã activã a bolnavului incurabil pana in ultima clipa de viata, inseamna asigurarea unei cat mai bune calitati a vietii, chiar si atunci cand boala nu mai are sanse de vindecare. Filosofia ingrijirii hospice a apãrut din nevoia de reumanizare a actului medical, de intelegere a necesitatilor complexe ale bolnavului (fizice, psihologice, emotionale, spirituale). Hospice acorda ingrijire paliativa, nu tratament curativ, si evita abordarea excesiva a bolnavului prin prisma medicinii tehnologice.
Miscarea hospice a luat amploare in ultimele trei decenii, ca raspuns la cresterea alarmanta a incidentei cancerului si a sperantei medii de viata, inclusiv in rindul bolnavilor incurabili. Conceptele de ingrijire paliativa au fost relativ rapid preluate in alte segmente ale asistentei medicale (bolile cronice, afectiunile cardiorespiratorii, ingrijirea geriatricã, cea a persoanelor cu handicap, etc.)
In prezent, ingrijirea paliativa este una dintre problemele uriase ale sanatatii publice in Europa de Est. Aceste probleme se vor amplifica in viitorul apropiat, ca urmare a imbatrinirii populatiei, a cresterii incidentei cancerului (450.000 cazuri noi anual), si a cresterii mortalitãtii prin cancer (300.000 decese anual). Un procent ridicat dintre acesti bolnavi prezintã simptome grave in faza terminala si au nevoie de ingrijire paliativa.
In tarile est-europene ingrijirea paliativa si controlul durerii la bolnavii oncologici sunt insuficient dezvoltate in cadrul unor programe nationale si nu se ridicã la standardele impuse de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Fondurile stranse la acest spectacol de caritate vor fi folosite pentru ingrjirea pacientilor Hospice „Casa Sperantei” si vor face posibil ca mai multi bolnavi incurabili de cancer sa beneficieze de serviciile fundatiei.
Biletele la concert (40 lei) se gasesc la sediul Hospice „Casa Sperantei” din str. Sitei nr. 17A si la Teatrul Sica Alexandrescu.
In Romania functioneaza in prezent Fundatia Hospice “Casa Sperantei” la Brasov si Fundatia Hospice Emanuel la Oradea.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.