Statiunea Geoagiu Bai, „un dar al Metaliferilor”

Statiunea Geoagiu Bai, „un dar al Metaliferilor”

0 269

In repertoriul bogatiilor si frumusetilor naturale randuite in decorul Muntilor Apuseni, statiunea balneoclimaterica Geoagiu Bai apare ca un adevarat margaritar. Denumirea ce i se atribuie, de “dar al Metaliferilor”, poate fi interpretata fie ca simbol al varietatii de bogatii minerale cuprinse in adancurile pamantului, fie ca expresie a multiplelor calitati dietetice-curative ale apelor sale minerale, asociate cu frumusetile odihnitoare ale peisajului natural, ce rasplatesc cu prisosinta pe oricine vine pe aici. Natura a fost nespus de darnica cu aceste meleaguri, imbinand intr-un atragator decor, in chipul cel mai fericit, tot ceea ce ar putea oferi muntele si marea.


?


Apele minerale din statiunea Geoagiu Bai


Geoagiu-Bai este o statiune cu regim permanent, situata in partea central-vestica a Romaniei, in raza comunei Geoagiu (Judetul Hunedoara), intr-o mica depresiune aflata intre ultimele ramificatii ale Muntilor Apuseni (Carpatii Occidentali), altitudine 350 m, 46 km nord-est de Municipiul Deva (resedinta Judetului Hunedoara). Existenta acestei asezari este atestata prin marturiile cioplite in piatra, cu aproape 2000 de ani in urma, din perioada Daciei romane, sub numele de Germisara.


Apele minerale din statiunea Geoagiu Bai sunt termale si mezotermale, bicarbonate, calcice, magneziene cu urme de fier si hidrogen sulfurat, hipotone, carbogazoase si cu o usoara radioactivitate. Apele mezotermale minerale ale statiunii Geoagiu Bai se folosesc in cura interna si in cura externa.


?


Posibilitati de tratament


Renumele statiunii este dat de clima favorabila la care se adauga numeroasele izvoare de ape minerale continand bicarbonat, calciu, magneziu, ape usor radioactive si carbogazoase, mezotermale (29-33?C), hipotonice.


Statiunea se recomanda in tratamentul bolilor reumatismale degenerative si al diartrozelor (spondiloza, artroza, poliartroza, tendonita, tendomisita, periartrita scapulohumerala), al bolilor sistemului nervos periferic (pareze usoare, sechele ale poliomielitei, enurit), al bolilor ginecologice ( dereglari minore datorate pubertatii si menopauzei) etc. Cura interna benefica pentru bolile gastroduodenale (gastrite si ulcer), boli hepato-biliare, boli renale (microlitiaza, infectii in stadiu incipient) etc. Ofera urmatoarele posibilitati de tratament: aeroterapie, bai calde in cada sau bazin cu ape minerale, impachetari cu namol cald, hidro, electro-, foto- si termoterapie, bai de ierburi. Un bazin cu apa termala (30?C) in aer liber functioneaza pe durata verii.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.