Statiune de schi in Muntii Sebesului

Statiune de schi in Muntii Sebesului

0 245

Unul dintre domeniile vizate spre a fi consolidate din economia romaneasca il constituie turismul. Tot mai multe zone din diferite colturi ale tarii au intrat in vizorul autoritatilor locale sau nationale in vederea construirii unor statiuni turistice la standarde europene, astfel incat sa se decongestioneze aglomeratia de pe traditionala Vale a Prahovei.
Autoritatile din Alba au identificat o suprafata de 2,6 hectare de teren, situata in zona turistica „Poarta Raiului” din Muntii Sebesului ce a fost trecuta din domeniul public al comunei Sasciori in domeniul public al judetului Alba in vederea demararii investitiilor in aceasta zona.
Aici, Consiliul Judetean Alba intentioneaza sa dezvolte o statiune turistica. Practic, pe terenul trecut acum in administrarea autoritatilor judetene va fi amenajata o baza Salvamont. Pana acum Consiliul Judetean din Alba a initiat si finalizat Planul Urbanistic Zonal – zona turistica „Poarta Raiului” si Planul pentru Amenajarea Teritoriului – Domeniul schiabil Valea Sebesului.
Proiectul statiunii din Muntii Sebesului cuprinde sapte partii de schi in lungime totala de peste 15 km. In functie de configuratia terenului din zona studiata, specialistii au propus amenajarea unui domeniu schiabil unitar cu doua puncte de acces, ce vor corespunde centrelor de greutate ale spatiilor de cazare si de alimentatie publica, respectiv zonelor Poarta Raiului si Luncile Prigoanei.
Lungimea totala a celor 7 partii de schi este de 15,12 km, dintre care 10,82 km de partii usoare si 4,3 km de partii medii. Suprafata totala a partiilor propuse va fi de 71,50 ha. Peste 70% din suprafata acestora se afla in gol alpin si la altitudini de peste 1.700 m. Partiile de schi vor fi destinate in special sportivilor amatori, pentru ca panta medie a acestora este de 15,1%, respectiv partii de categorie generala usoara. Problema cea mai complicata pentru dezvoltarea unei statiuni turistice in Muntii Sebesului este reprezentata de drumurile de acces in zona. Drumul National 67C Sebes – Bengesti (Gorj) este in proces de modernizare ca urmare a unui contract in valoare de 385 milioane de euro. Lucrarile sunt realizate de firma Romstrade SRL cu sediul central in judetul Giurgiu si sunt programate sa dureze trei ani. De asemenea, pentru lucrarile de modenizare pe drumul turistic DJ 106 E Jina – sugag – Valea Sebesului – DN 67C Consiliul Judetean a prevazut, pentru anul 2009, suma de 793.000 de lei.
Investitia se deruleaza in colaborare cu Consiliul Judetean Sibiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.