Spitalele brasovene au un deficit de 840 de cadre medicale

Spitalele brasovene au un deficit de 840 de cadre medicale

0 83
La Spitalul de Pneumoftiziologie, jumatate din personalul auxiliar lipseste iar Spitalul de  Psihiatrie si Neurologie nu isi poate asigura personalul pentru sectiile exterioare. Din lipsa finantarilor,  posturile vacante sunt blocate iar multe altele sunt ocupate doar pe hartie. Managerii spun ca problema deficitului de personal va putea fi rezolvata doar dupa ce spitalele vor primi mai multi bani.
Consilierii judeteni brasoveni au aprobat in ultima sedinta de plen organigramele si statele de functii pentru cele sase spitale din subordinea Consiliului Judetean.
Administratia judeteana a aprobat 4.110 de posturi, dintre care 152 de conducere si 3.958 de executie – medici, asistente medicale, infirmiere si alte categorii de salariati Din cauza lipsei finantarilor, posturile vacante sunt insa blocate.
Potrivit legii, fondul de salarii trebuie sa se incadreze intr-o cota de 70% din banii primiti de la Casa de Asigurari de Sanatate. Cum sumele care ajung la spitale sunt tot mai mici, este aproape imposibil sa se faca noi angajari. Mare parte din posturile aprobate de Consiliul Judetean, sunt insa ocupate doar pe hartie. Pentru cele sase spitale sunt aprobate 657 de posturi de medici, dar in realitate sunt angajati doar 546; din cele 1.543 de posturi de asistente normate scriptic, doar 1.225 lucreaza efectiv.
Spitalul de Pneumotfiziologie ar avea nevoie de doua ori mai multe asistente, infirmiere sau ingrijitoare. Spitalul de Psihiatrie si Neurologie are mari probleme in asigurarea personalului pentru sectiile exterioare de la Zarnesti si Vulcan, desi, numeroase posturi sunt vacante inca din 2010.
Managerii spun ca situatia a devenit critica dupa ce a fost aprobata ordonanta care prevedea ca unitatile sanitare pot angaja o persoana pentru sapte posturi libere si ca deficitul de personal va putea fi rezolvat doar atunci cand spitalele vor primi mai multi bani.   
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.