Sotia fostului explorator Jacques-Yves Cousteau – ambasador onorific al Deltei Dunarii

Sotia fostului explorator Jacques-Yves Cousteau – ambasador onorific al Deltei Dunarii

0 154

Se stie cum este masacrata, mai ales postrevolutionar Delta Dunarii, si din interior, si din exterior. Din afara granitelor o ataca hulpavii ucrainieni, prin canalul Bastroe, iar din interior este decimata – flora si fauna ei – de tot felul de afaceri si afaceristi aflati pe valul momentului. Si uite cum strainii ajung sa aiba mai multa grija de valorile noastre decat o au maharii nostri actuali. Astfel, Francine Cousteau, sotia fostului mare explorator Jacques-Yves Cousteau – acesta s-a gasit, la vremea respectiva, si in randurile Rezistentei franceze din Al Doilea Razboi Mondial – cel care a avut curiozitatea si placerea sa viziteze si Delta noastra, a fost numita, la dorinta ei, ambasador onorific al Deltei Dunarii. Numirea a fost facuta de forurile europene in drept.
Francine Cousteau a participat, ieri, la Tulcea, la lucrarile unui simpozion pe problematica conservarii Deltei Dunarii prin intermediul politicii regionale si de protectia mediului a Uniunii Europene. Francine Cousteau a solicitat participantilor la seminar sprijin pentru o informare corecta privind proiectele propuse de Romania, pentru care trebuie sa faca lobby, si in special cele care vizeazã Delta Dunarii.

Delta Dunarii, a doua delta ca marime din Europa, este unul dintre cele 32 de obiective romanesti incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cele 5.400 de specii de plante si animale de aici plasand aceasta zona pe locul trei din lume in ceea ce priveste biodiversitatea, dupa Bariera de Corali (Australia) si Arhipelagul Galapagos (Ecuador).
Din punct de vedere ecologist, dar nu numai, este bine ca cineva a gandit sa se ocupe de prezervarea acestui colt de rai existent pe biata noastra planeta. Poate asa vor inceta atat devastarile piscicole, atat construirea unor monstri din beton si sticla, cat si poluarea excesiva de care are parte, in prezent, Delta Dunarii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.