Soselele patriei, un mare cimitir de asfalt

Soselele patriei, un mare cimitir de asfalt

0 95

O stire difuzata aseara de televiziunile nationale a surprins esenta relatiei dintre moarte si asfalt pe soselele patriei. Legatura cu pricina este si mai vizibila pe drumurile aflate in constructie sau in refacere, unde fiecare metru cub turnat are un pret greu. Nu atat cel din scriptele contabile, cat mai ales cel contabilizat de succesiunea crucilor de pe marginea carosabilului, care marcheaza locuri in care soferi sau pasageri nevinovati si-au pierdut viata in accidente tragice. Unul din acestea facea subiectul stirii de aseara: o femeie murise in spital a doua zi dupa ce masina in care se afla se rasturnase intr-o groapa adanca, nesemnalizata si acoperita de apa ploilor cazute in zona. Valva starnita de familia decisa sa dea in judecata serviciul local de gestionare a strazilor i-a alarmat pe vinovatii de la drumuri, care s-au grabit sa astupe groapa criminala cu un petic de asfalt turnat in mare graba. Carpeala avea, in mod sinistru-ironic, dimensiunile unui sicriu. Coincidenta macabra, care dezvaluie moartea drept unul dintre ingredientele folosite de drumari la lucrarile lor de mantuiala.
In aceeasi nota se prezinta o analiza a Directiei de Politie Rutiera din IGP, data ieri publicitatii. Potrivit datelor furnizate de politisti, jumatate dintre mortii masacrelor de pe sosele au crucile ridicate pe zece drumuri nationale. In top figureaza trei drumuri nationale – DN1, DN7 si DN2, presarate cu 120 „puncte ale mortii” – intersectii, curbe sau portiuni de cateva sute de metri in care, in ultimii cinci ani, au avut loc adevarate carnagii. Cele mai multe victime se inregistreaza pe DN1 Bucuresti-Ploiesti-Brasov-Sibiu-Sebes-Alba-Cluj, unde s-au produs 765 de accidente, cu 197 de morti si 397 raniti grav. Unul din patru accidente intamplate pe DN1 se petrece din cauza vitezei neregulamentare. Cele mai multe accidente au loc intre orele 14 si 19, in cea de-a doua parte a saptamanii.
In ciuda raziilor, pandelor, patrularilor si sanctiunilor pe care le aplica infractorilor la codul rutier, politistii se declara neputinciosi in fata pasiunii de a goni a soferilor teribilisti sau a erorile de conducere pe care le savarsesc foarte multi dintre participantii la trafic.
Nerespectarea regulilor de circulatie si starea mizerabila a drumurilor se dovedesc o combinatie letala pe sosele.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.