Sondaj IRES: romani penduleaza intre revolutie si lovitura de stat

Sondaj IRES:
romani penduleaza intre revolutie si lovitura de stat

0 106

Peste 90 la suta dintre romani cred ca sotii Ceausescu ar fi trebuit sa aiba un proces corect, conform unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). 23% dintre romani cred ca Ion Iliescu este vinovat de executarea sotilor Ceausescu, 13 la suta cred ca de vina sunt cei care au preluat puterea (FSN, Guvernul sau Parlamentul) si 5 la suta ca vina apartine completului de judecata. De asemenea, 60 la suta dintre romani regreta moartea lui Ceausescu si 55% sustin ca nu au fost de acord nici in 1989 cu moartea celor doi.
Totusi, 62% din tre cei intervievati considera ca Revolutia va ramane in istoria Romaniei un eveniment pozitiv, fata de 15% care cred ca aceasta va ramane un eveniment negativ.
Conform aceluiasi sondaj, 45% dintre romani cred ca Revolutia din decembrie 1989 a fost lovitura de stat, in timp ce tot 45 la suta spun ca a fost revolta autentica a maselor.
Intrebati daca sunt de parere ca Revolutia din 1989 a fost influentata de forte externe, 64% au raspuns afirmativ, 30% ca nu a fost vreo influenta, iar 5% ca nu stiu. 51% dintre romani mai cred ca Rusia a fost tara care a intervenit in Revolutia din Romania, 13% America si 4% Ungaria.

Sondajul a fost realizat intre 19 si 21 decembrie pe un esantion de 1.476 de persoane de peste 18 ani si are o marja de eroare de +/- 2,7 la suta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.