Somajul la Brasov

Somajul la Brasov

0 212

Conform datelor oferite de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortelor de Munca Brasov (AJOFM), rata somajului in municipiul si judetul nostru este in crestere, lenta, dar sigura, aceasta si in contextul in care somajul la Brasov se situeaza peste media pe tara. Iar locuri de munca vacante sunt putine cele oferite de agentie, cu mult sub solicitari.
Pentru cei cu studii superioare tehnice sunt oferite sase posturi in diferite domenii, iar pentru cei cu studii medii sau profesionale numarul ofertelor este mult limitat fata de ce se putea gasi inainte de izbucnirea crizei mondiale. Este drept ca aici gama e mai larga, dar cu putine locuri pe fiecare categorie in parte, iar solicitantii trebuiesc sa indeplineasca uneori asemenea conditii, incat multi renunta si pleaca injurand tehnic si suculent romaneste.
La aceasta categorie se pot ocupa posturi de vanzatori, manipulanti marfuri, barmani, bucatari, brutari mecanici si soferi auto, sudori, gestionari si alte asemenea posturi
AJOFM Brasov are, in prezent, 10.660 someri in evidenta, cu perspectiva, cum am aratat, de crestere, mai ales acuma, in urmatoarele luni, dupa cum arata prognoza. Iar acesti someri cuprind diferite stadii de plata si forma de somaj. Si nici o eventuala aplicare a ordonantei boccii nu ar rezolva situatia. Cati tineri medici, actori, profesori, aviatori, etc asemenea, ar fi gata si in stare sa ia locul celor cu experienta si de inalta calificare care ar renunta la salariu si s-ar retrage definitiv la pensie? Iar mie, nelinistitul, imi scapara o intrebare: cum de la AJOFM sunt atat de putine locuri disponibile, iar paginile cu anunturi din ziarele locale gem de oferte in mai toate cele domenii, mai putin cele de usier la rachetele cosmice, fochist la cele trei trepte ale rachetelor sau chiar astronaut.
Pe deasupra ma gandesc si la miile de brasoveni – in municipiu si judet – care muncesc de zor la negru, pe bani mai putini poate, dar fara toate farafastlacurile cerute la o angajare oficiala si fara toate birurile impuse de regulile statului. Nu ca as pleda pentru aceasta forma de munca, dar ea dovedeste ca se poate si mai simplu decat slalomul printre formele birocratiei impuse aiurea.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.