Somajul in crestere ingrijoratoare

Somajul in crestere ingrijoratoare

0 89

Daca pana acuma, cand criza mondiala abia a inceput sa ne mangaie, in tara sunt, oficial, circa 12.000 de someri, viitorul pare sumbru pentru multi romani, mai ales din cei traind in zonele defavorizate, unde si asa domnea, si pana acuma, o saracie cam lucie.
Efectul de domino al actualei crize mondiale, care a lovit tari mai dihai ca a noastra – este drept ca cine are mult poate pierde mult – nu ne ocoleste nici pe noi, cu toate asigurarile sefului statului, date pana mai acum vreo doua luni, ca nu va fi asa. Dar la el sunt scuzabile balivernele, caci nu a fost obisnuit sa vada decat ce are in cambuza proprie.
Iata insa ca si la noi lucrurile au inceput sa scartaie, mai ales tinand cont de faptul ca multe din intreprinderile care mergeau cat de cat, ba chiar multumitor, sunt sub aripa unor mari concerne occidentale, vazandu-se astfel obligate sa-si reduca sau chiar sa-si inceteze activitatea.
Astefl apare efectul de domino: nu produc eu, nu mai produci nici tu pentru mine si X pentru tine si nu mai sunt incasari. Nemaifiind platiti oamenii, nici nu mai au cum si cu ce cumpara produsele altora sau cu ce isi construi o casa. Si iata cum peste tot se opreste aproape complet activitatea, din asta nascandu-se somaj.
Dupa cum prognozeaza Mariana Campeanu, ministrul Muncii, pana in aprilie 2009 in tara vor exista circa 43.000 de someri inregistrati, ca sa nu mai punem la socoteala pe cei ce se vor intoarce de prin strainataturile lovite poate mai abitir ca Romania de criza
Se prognozeaza ca cei mai multi viitori someri vor fi din randurile constructiilor si a agriculturii, sectorul agricol putand fi insa revigorat in primavara printr-o reorganizare competenta a sa si prin folosirea eficienta a banilor Uniunii Europene.
Dar pana atunci trebuie sa trecem peste o formare de guvern cu chiuituri si peste niste sarbatori de iarna mai sarace chiar decat erau cele de pe vremea ceausista.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.