Smecherii Bechtel

Smecherii Bechtel

0 202

Compania americana Bechtel, cunoscuta de acum si la noi ca un cal breaz – din pacate pentru romani, un cal breaz urat si rau – castiga bani frumosi din constructia de autostrazi. Din pacate, nu numai din constructia efectiva a autostrazilor, ci si din smecherii financiare.
Astfel, Evenimentul Zilei dezvaluie ca firma care face Autostrada Transilvania, adica acest dubios Bechtel, castiga sume importante dupa ce cumpara materiale de constructii la preturi minime, pe care le deconteaza mai apoi la valoare maxima.
In luna aprilie a acestui an, Bechtel a obtinut un plus de 8,5 milioane de euro numai din diferenþa dintre pretul pentru cateva dintre materialele de constructie decontate la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale si cel platitit furnizorilor. Preturile au fost negociate in anul 2004 cu statul roman si au ramas nemodificate, in ciuda faptului ca, fiind perioada de criza, preturile de pe piata au scazut enorm.
In contractul dintre statul roman si Bechtel exista o lista de preturi pentru materialele de constructii, iar potrivit celei aferente lunii aprilie 2009, piatra folosita pentru umplutura este decontata de Compania Nationala la 15 euro/metru cub. In schimb, societatea plateste aproximativ 2,5 euro/tona firmelor de la care cumpara materialul respectiv, iar castigul pentru Bechtel, numai din aceste diferente, este uriaº: aproape un milion si jumatate de euro intr-o singura luna.
Garda Financiara Cluj a verificat luna trecuta firmele care ii furnizeaza nisip si diferite tipuri de piatra companiei care construieste Autostrada Transilvania. Raportul intocmit de aceasta institutie releva faptul ca Bechtel practica mai multe preturi pentru firmele care livreaza acelasi tip de produs si astfel apar castigurile fara a pune mana pe lopata.
Si ma intreb: daca se stiu toate aceste lucruri, de ce nu se intervine? Ca altfel, ministrul Berceanu are gura mare si sloboda. Oare tara asta chiar s-a transformat in sat fara caini, caci cei pusi de paza vad ca stau numai in jurul ciolanului azvarlit, din dos de perdele de hoti si talhari de intr-adevar de drumul mare cat o autostrada.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.