Site administrativ romanesc in limba maghiara

Site administrativ romanesc in limba maghiara

0 227

Mai nou, site-ul localitatii Gheorgheni este redactat exclusiv in limba maghiara, cu toate ca aceasta localitate se afla in inima Romaniei.
Primaria din Gheorgheni, judetul Harghita, a lansat un site oficial al localitatii. Initiativa este apreciata in comunitatea locala, insa aceasta a starnit reactii in alte medii din cauza ca pagina oficiala – subliniez: PAGINA OFICIALA – este redactata exclusiv in limba maghiara, intr-o tara care se numeste Romania.
Presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a spus, referitor la aceasta, ca este nevoie de o descentralizare ‘autentica’.
„Sunt convins de faptul ca la Bucuresti, acolo la centru, sunt mai multe certuri decat realizari concrete, iar tara ar trebui totusi administrata. Cand propunem ca si solutie o descentralizare autentica, inseamna ca nu dam o propunere numai pentru Tinutul Secuiesc, ci vorbim de o solutie acceptabila pentru toata lumea, Maramures, Crisana, Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Ardealul de Nord si de Sud”, a precizat Szasz Jeno.
Adica acest jeno-bacsi da cu cracii si, in loc sa-si omoare gargaunii de la mansarda, se apuca el & gasca sa de iredentisti sa federalizeze Romania, spre folosul unor alte referendumuri si cu trecere la desfiintarea statului unitar roman, chestie incercata si de sovieticii lui Stalin si Hrusciov prin anii ’50 si ’60, dar, dupa cum se vede, nereusita atunci de ursul sovietic. De aceea ma mir cum gandacul secuiesc – o minoritate extrem de mica – vrea sa-i arate elefantului pe unde sa mearga.
Dar asa este, cand nebunia a cuprins cercurile politice incinse de „soarele” cotrocenist!
Presedintele Partidului Civic Maghiar, Szasz Jeno, a mai declarat ca „este absolut normal ca site-ul sa fie scris in ungureste, cata vreme intr-o comunitate aproape 90% sunt maghiari”. Cu toate acestea, oficialul a completat ca site-ul o sa fie tradus cat de curand, atat in limba romana, cat si in limba engleza.
Aceste afirmatii sunt nerusinate. Nu ar fi zis nimeni nimic daca era un site privat, dar este al Primariei, iar primaria se afla intr-un stat in care limba oficiala este cea romana. Ce este asa de complicat? A, ca domnii si doamnele din secuime nu vor sa invete romaneste, asta este altceva, si este numai vina lor. Iar daca te duci cu treburi prin secuime si pui vreo intrebare sau ceri ceva in limba oficiala a tarii, ti se raspunde: nem tudom romano. Dar ia injura-i, sa vezi cum isi aduc amunte ca stiu romaneste.
Prin cele scrise nu doresc sa fiu sovin, dar compar treaba cu situatia romanilor din Ungaria, romani care sunt, reptat si pe indelete, maghiarizati, cu sau fara voia lor si fara a se tine cont de procentul lor dintr-o localitate sau alta.

Legat de acest subiect, Gheorghe Funar a precizat ca presedintele tarii, Traian Basescu, ar trebui sa se adreseze Parlamentului in 14-15 septembrie si sa propuna organizarea unui referendum privind problema Tinutului Secuiesc.
„Eu traiesc in Romania, iar in tara noastra Constitutia trebuie respectata. Limba oficiala este limba romana si nu limba maghiara. In ceea ce priveste problema care persistã de mai bine de 20 de ani in Tinutul Secuiesc, presedintele Traian Basescu este nebagator, mut si surd. Trebuie organizat un referendum national. Sper ca Basescu va avea intelepciunea necesara sa se adreseze Parlamentului Romaniei in 14-15 septembrie si va propune ca odata cu alegerile prezidentiale sa aiba loc si un referendum national”, a declarat Funar.
Pe de alta parte, Victor Ponta (PSD) a precizat ca maghiarii din Gheorgheni „nu o sa primeasca ce vor ei, ca doar nu am murit cu totii”.
Concluzia este ca obraznicia maghiaro-secuiasca din acel asa-zis Tinut Secuiesc (si nu numai: vezi sudul Slovaciei, tinutul Voivodinei in Serbia, partea Ucrainei care se invecineaza cu Ungaria) a inceput sa depaseasca limitele normalului, in acest sens o interventie cat mai rapida si in limitele Constitutiei fiind imperios necesara.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.