Sindicatelor europene contra masurilor de austeritate

Sindicatelor europene contra masurilor de austeritate

0 63

Confederatia Europeana a Sindicatelor (CES) au organizat miercuri „Ziua Europeana de Actiune”.
Au fost o serie de manifestatii de protest in mai multe state europene contra masurilor de austeritate excesiva luate in Uniunea Europeana. Principala demonstratie a avut loc la Bruxelles, unde au participat cca. 100.000 de sindicalisti. Asemenea manifestari au avut loc sau urmeaza sa se desfasoare in Spania – o greva generala, lucratorii vor sa intrerupa lucrul si in Irlanda, Franta, Portugalia, Italia, Cipru, Cehia, Polonia, Lituania si Letonia.
Din Romania, la mitingul de la Bruxelles, a participat o delegatie formata din 225 de sindicalisti de la
Confederatia Nationala Sindicala „Cartel ALFA”, membra a Confederatiei Europene a Sindicatelor.
Manifestarea de marti organizata sindicalistii din Blocul National Sindical cu un mars si actiuni de protest in fata mai multor ministere s-a incadrat in Programul CES.

Masurile de austeritate agraveaza recesiunea
CES considera ca masurile economice de austeritate luate sau impuse statelor europene au ca efect agravarea recesiunii economice si pierderea locurilor de munca. Demonstratia de la Bruxelles atrage atentia celor in drept asupra faptului ca actuala criza economica este efectul politicilor financiare duse de banci si de mediile financiare, care trebuie sa suporte in principal si costurile crizei, nu doar simplii lucratori.
Manifestatia vine ca urmare a unei hotarari a Comitetului Executiv al CES, in semn de protest impotriva masurilor de austeritate adoptate de tarile europene, printre care si Romania, si cere forurilor responsabile sa se concentreze pe identificarea si aplicarea acelor masuri care sa puna in centrul politicilor economice diminuarea somajului, cresterea calitatii fortei de munca si cresterea economica.
Sindicalistii din CES cer aplicarea unei taxe pe tranzactiile financiare, dezvoltarea politicilor industriale care produc emisii reduse de carbon, precum si o mai buna si transparenta coordonare a pietelor financiare, masuri urgente care sa prevenire a dumpingului social in Europa. Miscarea sindicala europeana respinge reducerile salariilor si pensiilor, se opune insecuritatii si somajului, in special in randul tinerilor, si solicita aplicarea unor masuri imediate care sa combata saracia.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.