Sighisoara: Singura groapa de gunoi ecologica euroconforma din judet

Sighisoara: Singura groapa de gunoi ecologica euroconforma din judet

0 200

Depozitarea deseurilor este o problema pentru majoritatea oraselor din tara noastra, iar gestionarea lor nu se face intotdeauna conform normelor stabilite de Uniunea Europeana.
Judetul Mures, insa, pare sa fi gasit solutia salvatoare pentru controlarea muntilor de gunoaie adunate pe teritoriul sau.
Proiectul pe care doreste sa-l implementeze ajunge la considerabila suma de 49 milioane de euro. Aplicarea sa este urgenta, deoarece aproape toate gropile din judet au fost inchise, singura care se incadreaza standardelor europene fiind cea de la Sighisoara.
De la 1 ianuarie, conform reglementarilor europene, si groapa de gunoi de la Tarnaveni a fost inchisa.
“Incepand din luna ianuarie deseurile colectate la Tarnaveni, care pana la finele anului 2008 erau depozitate la groapa de la Iernut, vor fi de acum transportate la groapa de gunoi din Targu Mures, aceasta operatiune avand insa un caracter temporar”, a declarat primarul din Tarnaveni, Adrian Matei.
Primarul orasului Iernut, Ioan Nicoara, a declarat ca serviciul de salubrizare va fi privatizat deoarece, mai ales dupa inchiderea gropii de gunoi, a devenit nerentabil. “Incepand cu 1 ianuarie am inchis groapa de gunoi, urmand sa transportam deseurile la Targu Mures. Situatia este putin confuza in ceea ce priveste preturile deoarece acum trebuie sa facem alte contracte cu cetatenii. Unii nu au platit nimic pana acum, dar nu ne mai putem permite, transportul deseurilor menajere pana la Tg Mures costa foarte mult. De aceea vom trece la privatizarea societatii de salubrizare”, a spus Nicoara.
Seful Agentiei de Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu, a anuntat ca in privinta gestionarii deseurilor menajere, in Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana judetul Mures s-a angajat ca din 1 ianuarie 2009 sa inchida depozitele neconforme de deseuri menajere de la Iernut si Sovata.
“S-au facut demersuri din primavara anului trecut pentru pregatirea documentatiei pentru obtinerea avizelor de inchidere a acestor gropi si pentru a constientiza primariile ca vor avea o problema incepand cu acest an. Din datele pe care le avem ei au facut demersuri pentru a sista depozitarea de deseuri pe aceste gropi. Urmeaza ca de anul viitor sa faca si ecologizarea acestor gropi si speram ca aceste primarii se vor incadra si vor sista depunerea acestor deseuri”, a spus Stefanescu.
Singura groapa ecologica euroconforma din judet este cea de la Sighisoara, iar cea de la Targu Mures va trebui inchisa in vara acestui an. Cu toate acestea, situatia este destul de grava, deoarece Sighisoara nu are capacitatea de a prelua gunoiul din intreg judetul daca nu se mai construieste o alveola.
Seful APM a adaugat ca, dupa inchidere, depozitele de gunoi trebuie sa fie ecologizate, ceea ce presupune alte costuri. “Ecologizarea necesita fonduri destul de mari si presupune izolarea gropilor fata de precipitatii, colactarea levigatului print-o statie de epurare, depunerea de pamant pe ele pentru a creste vegetatia”, a explicat Stefanescu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.