Sibiu Jazz Festival ajunge si la Brasov

Sibiu Jazz Festival ajunge si la Brasov

0 146

Editia din acest an a Festivalului de Jazz de la Sibiu vine cu o noutate: manifestarile se vor extinde anul acesta si la Brasov, Cluj Napoca si Ploiesti.


La evenimentul care va avea loc in capitala culturala europeana, in perioada 5-13 mai, vor fi prezenti in jur de 250 de artisti, printre care si Vienna Art Orchestra, una dintre cele mai bine cotate orchestre de jazz de pe continent. Festivalul se va extinde, in premiera, si la Brasov, unde vor avea loc Galele de Jazz intre 9 si 12 mai.


?


Cel mai vechi festival de gen din Romania


Sibiu Jazz Festival este considerat unic in Romania, avand in vedere longevitatea, consecventa si numarul impresionant de celebritati ale genului, care l-au onorat cu prezenta. Este cel mai vechi festival de acest gen din Romania si unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat „Capitala Jazzului” din Romania. Pe plan mondial, sunt rare festivalurile de gen, care se pot mandri cu o istorie de trei decenii, cand insasi existenta acestei muzici abia depaseste un secol.


?


Scurt istoric al festivalului


La inceputul anilor ’70 au loc la Ploiesti primele editii ale Festivaului National de Jazz, din initiativa Clubului de Jazz Ploiesti.


In anul 1970, ia fiinta Sibiu Jazz Club, la initiativa unor entuziasti fani de jazz, sub „patronajul” Uniunii Tineretului Comunist Sibiu.


Din motive de „poluare ideologica” Festivalul este mutat in 1974 de la Ploiesti la Sibiu, unde jazzul se bucura, pana si din partea oficialitatilor politice comuniste, de respect si sustinere.


Sibiu Jazz Festival este un eveniment care cantareste greu in agenda programului Sibiu 2007 – Capitala Culturala Europeana. Pentru ca este recunoscut ca unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului, despre Festival va transmite, in direct, Televiziunea Romana.


Laura Moise

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.