Si sibienii au grevistii lor

Si sibienii au grevistii lor

0 118

Luna noiembrie 2008 va fi recunoscuta drept luna grevelor sindicaliste. Oriunde privesti, asculti, te intorci, intalnesti o alta grupare sindicalista care ameninta cu greva, fie ea partiala, temporara, de avertisment, generala, pe termen nelimitat, etc.
Tot romanul iese in strada pentru a-si cere drepturile si a pretinde de la guvernanti o viata mai buna, acum, in mijlocul unei crize financiare mondiale fara precedent. Criza, care, bineinteles, pe noi nu ne afecteaza.
Unul dintre domeniile economice puternic afectate de criza economica este piata auto, scaderea drastica a vanzarilor, ducand la inchideri temporare ale fabricilor sau la disponibilizari in masa.
Acest domeniu face victime si la Sibiu. Din cauza scaderii productiei, una dintre cele mai importante fabrici de piese auto din Sibiu face restructurari masive. Cu toate acestea, paradoxal, sute de angajati sunt in greva generala si solicita mariri salariale de 18 la suta.
Asadar, pe principiul „tara arde, baba se piaptana”, angajatii uneia dintre cele mai mari fabrici din Sibiu, Bilstein Compa, se afla de o saptamana in greva generala. Aceasta a fost declansata de membrii sindicatului Amortizorul din cadrul SC Thyssen Krupp Bilstein Compa SA, ca urmare a faptului ca, in cadrul negocierilor salariale anuale, nu s-a ajuns la un acord intre sindicat si administratie. Nu mai putin de 468 de persoane din 630 de angajati, cati are societatea, sunt in acest moment in greva generala.
Liderul sindical Toma Fabio Zlatar spune ca, la ultimele negocieri purtate chiar miercuri dimineata, conducerea societatii a propus o majorare salariala de 16 la suta, in conditiile in care sindicatul a cerut 18 la suta. „Noi am cerut o majorare salariala cu 130 de lei de la 1 octombrie si inca 130 de lei de la 1 ianuarie 2009, iar propunerea conducerii a fost sa primim 110 lei de la 1 octombrie si 110 lei de la 1 ianuarie si inca 10 euro in plus la prima de sarbatori. Vom mai discuta in continuare”, a spus liderul de sindicat.
Insa, angajatii au insa putine sanse de reusita. Ba chiar sunt in pericol sa-si piarda locurile de munca. Pentru ca unul dintre principalii furnizori cu care lucreaza firma a anuntat ca vrea sa reduca drastic comenzile de amortizoare auto, din cauza crizei economice si financiare de la nivel mondial, conducerea Bilstein Compa va anunta saptamana viitoare ce plan de restructurari va pune in aplicare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.