Si magistratii brasoveni continua protestul

Si magistratii brasoveni continua protestul

0 161

Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Brasov, judecator Roxana Trif, a declarat ca protestele vor continua si in urbea noastra, motivand actiunea astfel:
„Ne-am saturat de vorbe. La rectificarea bugetara din august ni s-a promis ca vor fi mai multi bani la salarii. Reamintesc ca noi am castigat in instanta, cu hotarare definitiva si irevocabila, acordarea sporului de stres la salariu, echivalent cu 50% din indemnizatie. Nici vorba sa-l primim, ba mai mult, bugetul pe instantele de pe raza Curtii de Apel Brasov a fost diminuat acum in privinta salariilor cu 1,055 milioane de lei. Judecatorii se bazeaza pe sprijin si intelegere din partea opiniei publice, a justitiabililor si a colegilor avocati, pe maturitatea societatii civile cu privire la situatia ivita si isi exprima convingerea ca autoritatile decidente se vor implica imediat in solutionarea solicitarilor al caror scop este functionarea adecvata a justitiei, in conditii de independenta, profesionalism si eficienta”.

De asemenea, in comunicatul emis la finalul Adunarii Generale se arata, printre altele, ca judecatorii brasoveni solicita premierului Romaniei demiterea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, din cauza modului defectuos de gestionare a conflictului cu puterea executiva, de responsabilitatea directa a acestuia pentru escaladarea lui, fata de atitudinile duplicitare si lipsite de transparenta dovedite pe perioada negocierilor purtate, precum si fata de nesprijinirea atat a amendamentelor formulate de instante la legea cadru a salarizarii unitare, cat si a celorlalte solicitari ale puterii judecatoresti.

Cat despre lefurile uriase pe care multi cred ca le-ar incasa cei care impart dreptatea, purtatorul de cuvant al Judecatoriei a precizat:
„Suntem obisnuiti cu atacurile de acest gen, dar si cu zvonuri care mai de care mai aberante pe tema indemnizatiilor noastre. Pot sa va spun ca tocmai am facut un calcul impreuna cu colegii mei. Un judecator pentru minim, subliniez, minim 60 de dosare pe sedinta, primeste 16 lei/dosar, avand patru sedinte pe luna, potrivit regulamentului, iar un grefier cu studii superioare are sase lei/dosar. Sa ne gandim oare ca onorariul unui avocat din oficiu, platit din banii contribuabililor, se situeaza intre 100 si 400 de lei?”.

Sunt argumente pro, altii ar putea aduce argumente contra. Daca stai sa socotesti 60x16x4 ar iesi 3840 lei.Daca scazi 16% impozit, plus celelalte biruri, raman vreo 2.600 – 2.800 lei. E mult, e putin? Fata de altii pare mult, dar, pe de alta parte, intr-o asemenea zi cu sedinta iti poti macina nervii pe toata saptamana. Nu odata mi-am pierdut pasii prin salile tribunalelor, de voie sau de nevoie, si am vazut atatea minuni de aproape iti sta mintea in loc, si la civil, si la penal.
De aceea sunt de acord cu revendicarile din magistratura, cu o conditie insa: sa se desfasoare procesul de justitie in limitele dreptatii si adevarului, iar cine greseste sa plateasca pana la ultimul banut.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.