Sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele Patimi

Sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele Patimi

0 552
Vinerea Mare este ziua in care Mantuitorul a fost rastignit si inmormantat. Motiv pentru care credinciosii pomenesc sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele patimi ale lui Iisus. In Vinerea Neagra credinciosii tin post aspru si se abtin sa faca treburi prin casa. Tot cu aceasta ocazie, crestinii ortodocsi canta Prohodul Domnului la Denie si trec pe sub Sfantul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute de Hristos in mormant.
De Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Mantuitorului; sunt sfinte pentru ca Cel ce sufera este Fiul lui Dumnezeu, mantuitoare pentru ca Cel ce patimeste nu este un om simplu si infricosatoare pentru ca toata faptura s-a schimbat la rastignirea lui Hristos.
In ultima vineri din Postul Mare se tine post negru iar seara se canta Prohodul Domnului, la Denie. Apoi se inconjoara biserica de trei ori si se trece pe sub Sfantul Epitaf, semn al celor trei zile petrecute in mormant.
In Vinerea Seaca sau Vinerea Neagra se opreste lucrul, nu se spala, nu se coase si nu se sacrifica animale. Daca ploua in aceasta zi se spune ca va fi un an bogat.
Brasovenii sunt asteptati ca in fiecare an, in Piata Sfatului pentru a participa la Slujba de Inviere, care va fi oficiata sambata, la miezul noptii, in fata Catedralei „Adormirea Maicii Domnului”. La sfarsitul ceremoniei, in biserica se va defasura utrenia si liturghia. Tot ca o traditie, sfanta lumina va fi adusa de la mormantul sfant de la Iersusalim. Duminica, de la ora 13.00, un sobor de preoti de la toate bisericile din oras va vesti Invierea Domnului, la slujba Vecerniei, sau Invierea Mica, asa cum mai este denumita in popor.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.