Sfarsit de saptamana in munti

Sfarsit de saptamana in munti

0 67

Ninsori peste ninsori in mijloc de martie. Si ce-i cu asta? Au mai fost si vor mai fi. Ce, omul zambeste intr-una?
Asa ca nu trebuie sa dam in disperarea drobului de sare de pe coltul sobei, ci sa luam lucrurile ca atare. Asta inseamna sa umblam cat, cum si pe unde trebuie, mai ales ca este sfarsit de saptamana, cu dorinta multor oraseni de a iesi in natura, dupa o saptamana de munca.
Astfel, in Bucegi, cei mai „calcati” munti din tara, s-a instaurat, in urma ninsorilor din ultima vreme, risc de avalanse de gradul 3, pe o scara de la 1 la 5, iar vantul bate voios cu pana la 170 km/h.
Seful Salvamont Busteni, Gheorghe Haiduc, declara: „Zapada cazuta in ultimele zile este de 30 – 35 cm, Pe vai, stratul nu este bine stabilizat, astfel ca se pot declansa avalanse, atat spontan, cat mai ales la supraincarcari, la trecerea schiorilor sau turistilor. Pe munte a nins zilnic, iar vantul a batut cu viteze de 140 km/h si, in rafale, 170 km/h, si a viscolit zapada. Zapada, pe unde este troienita, e de peste 15 metri.”
Turistii sunt avertizati sa nu plece pe munte neechipati corespunzator si sa respecte cu strictete traseele indicate de salvamontisti.
In legatura cu acestea, salvamontistii au procedat la devierea unor trasee montane, ca prevenire a producerii unor evenimente nedorite.
In acest sens, Doru Diaconescu, sef Salvamont Dambovita, precizeaza in legatura cu foarte frecventatul traseu Pestera – Babele: „Am deviat traseul. Dupa ce se trece de Cimitirul Elefantilor, se merge pe creasta pentru a se ajunge la Pestera, insa trebuie sa spun ca, cei care vin cu masinile la munte, in aceasta zona, nu au niiun fel de probleme. Aici pericolul de avalanse ar fi 2 din 5.”
Concluzie? Turisti, respectati legile muntelui si muntele va va respecta si lasa sa-i admirati frumusetile. Iar cei care urca cu masinile vor putea auzi, cu putina atentie, cum rad toate piscurile, vaile si cotloanele de comoditatea lor.

Dan Bota .

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.