Sfantul Onufrie sau Sarbatoarea soarecilor

Sfantul Onufrie sau Sarbatoarea soarecilor

0 220

Sarbatoarea Sfantului Onufrie, sau Onufrei, este considerata si ea o zi a miezului de vara. Numita si “ziua soarecilor”, se tine pentru ca viermii si soarecii sa nu manance recoltele. Se spune si ca, daca ploua, nu vor mai fi soareci tot anul. Ca si Sf. Vartolomeu, Sf. Onufrei aduce grindina si vijelii.


?


Sfintii Marunti


Cei patru sfinti crestini celebrati in zilele de 10 (Sfantul Mucenic Timotei), 11 (Sfantul Apostol Vartolomeu), 12 (Preacuviosul Onufrie) si 14 iunie (Sfantul Prooroc Elisei) sunt numiti in calendarul popular Sfinti Marunti. Acestia ar fi responsabili cu imparguirea si coacerea la timp a lanurilor de grau. Pe masura ce timpul calendaristic pe stilul vechi ramanea an de an in urma fata de timpul exact astronomic, atributiile de altadata ale sfintilor de a baga bob spicului de grau si de a fertiliza holdele semanate nu mai corespundeau cu stadiul de dezvoltare al cerealelor. In felul acesta, importanta calendaristica a acestor sfinti s-a diminuat treptat, devenind mai putin insemnati pentru aprecierea si planificarea timpului. Fara sa-i uite, poporul i-a facut raspunzatori de provocarea unor fenomene meteorologice negative, care apar frecvent in luna iunie: grindina, vijeliile, furtunile si ploile torentiale.


?


Perioada solstitiului de vara

Sarbatoarea dedicata Sfantului Onufrie (12 iunie) marca in calendarul pe stil vechi perioada solstitiului de vara, cand se imparguiau si se coceau lanurile de grau si orz. Prin Bucovina aceasta zi, care se credea ca este nefasta pentru rozatoare, mai ales in anii ploiosi, se numea Ziua soarecilor. De acum, in nordul tarii nu se mai putea semana hrisca, porumbul, cartofii si legumele. Dupa reforma calendarului importanta Sfantului Onufrie s-a diminuat si a intrat, impreuna cu Timotei, Vartolomeu si Elisei, in categoria Sfintilor marunti (Bucovina).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.