Sfantul Ioan de Toamna

Sfantul Ioan de Toamna

0 66

Potrivit calendarului ortodox, in ziua de 29 august este praznuita Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul sau Sfantul Ioan de Toamna, dupa cum mai este cunoscuta sarbatoarea in traditia populara.


Multi cunosc semnificatia religioasa a sarbatorii, dar putini stiu ca sarbatoarea are si o serie de semnificatii in traditia populara.


Sfantul Ioan de Toamna aduce o seama de interdictii si pedepse pentru cei care nu le respecta.


La ziua Taierii Capului Sfintului Ioan Botezatorul incepe postul negru, numit si sec, ce tine pina la Ziua Crucii (14 septembrie). Cei care respecta postul trebuie sa manince in fiecare zi cite o turta de griu ori de malai coapta in spuza, facuta de mina lui. Turta nu trebuie taiata, ci frinta. Traditia mai spune ca toti cei ce tin acest post nu au voie sa doarma in pat, ci pe pamint, iar sub cap sa-si puna o perna umpluta cu paie. La sfirsitul postului, femeile duc la biserica struguri, colaci, untdelemn si o luminare din ceara curata.


?


Credinte populare


In aceasta zi nu se mananca struguri si nu se bea vin (fiind asociate cu sangele), pentru ca amintesc de taierea capului Sfantului Ioan. De asemenea, nu se mananca usturoi, ceapa, mere, pere, in general fructe si legume rotunde, care seamana cu un cap.


Nu se mananca nici varza, pentru ca, pe varza i-a fost taiat capul sfantului (sarbatoarea numindu-se si “Ioan taie capul pe varza”).


In aceasta zi, din acelasi motiv, nu se foloseste nici cutitul, alimentele fiind rupte cu mana.


Se spune despre copilul nascut in aceasta luna ca va fi frumos,? cu ochii mari, iubit de mai-marii lui, putini la numar ca dansul, aplecat la buna rinduiala, la adevar si dreptate, cu buna intelegere in viata sa. Parintii nu-l vor iubi, de altii va fi cautat si ingrijit, iar faptele lui nu vor aduce multumire unora. Va avea mare manie, va fi om vrednic si va face lucrurile sale spornice, va avea mari norociri si vrednicii, va fi bun povatuitor pentru altii si lucrator de multe lucruri bune, destept, fara de nici un rau.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.