Sfantul Dumitru, izvoditorul de mir

Sfantul Dumitru, izvoditorul de mir

0 225
Traditia populara spune ca in ziua de 26 octombrie, de Sfantul Dumitru (Samedru), se sfarseste vara pastorilor, inceputa la 23 aprilie, de Sfantul Gheorghe (Sangeorz).
Atenti la ciclurile naturii si ale vietii lor, taranii au impartit anul oierilor dupa praznicele celor doi sfinti. Acum, toamna, ciobanii coboara de la munte pentru a lasa oile in gospodariile stapanilor lor. Toata lumea se pregateste pentru iarna.
 
Cine a fost Sf. Dumitru
Dumitru (sau Dimitrie) a trait pe vremea imparatilor Dioclitian si Maximilian Galeriu. S-a nascut in cetatea Tesalonicului si a fost fiul voievodului cetatii; parintii sai l-au botezat pe ascuns, de teama celor care prigoneau crestinii. La moartea tatalui sau, imparatul Maximilian l-a numit pe Dimitrie succesorul acestuia la conducerea Tesalonicului.
Pe atunci, imparatul nu stia ca Dimitrie era crestin. Dupa victoria impotriva scitilor, Maximilian a poruncit sa se organizeze in fiecare cetate, inclusiv in Tesalonic, sarbatori in cinstea zeilor. Cu acest prilej a aflat chiar de la Dimitrie adevarata convingere religioasa a acestuia. Dimitrie a marturisit ca e crestin, iar imparatul a poruncit sa fie inchis.
In Tesalonic erau in plina desfasurare jocurile in cinstea lui Maximilian, intre care de mare succes se bucura uciderea crestinilor. Ei trebuiau sa-l infrunte in arena pe Lie, unul dintre cei mai puternici luptatori, care se dovedea de neinvins.
Multi crestini au pierit de mana lui, aruncati in sulite. Tanarul crestin Nestor, vazand cum Lie ucide fara mila atatia oameni, si-a propus sa lupte cu el.
A mers la Dimitrie in temnita, pentru a-i cere binecuvantarea. Facandu-i semnul crucii pe frunte, Dimitrie i-a spus: "Du-te si pe Lie vei birui si pe Hristos vei marturisi!".
Intrand in lupta, Nestor a strigat: "Dumnezeul lui Dimitrie, ajuta-mi!". Si l-a ucis pe Lie. Maximilian s-a intristat de moartea acestuia si, afland ca Dimitrie este cel care l-a incurajat pe Nestor sa se lupte cu Lie si l-a binecuvantat, a trimis ostasi, poruncin-du-le sa-l strapunga cu sulitele pe Dimitrie.
Martirul si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu. Tot atunci, din porunca imparatului, i s-a taiat capul si lui Nestor.
Moastele lui Dimitrie au primit darul vindecarii de boli. Dupa mai bine de o suta de ani, prefectul Leontiu al Illiricului a ridicat doua biserici in cinstea lui, una in Tesalonic (in 26 octombrie 413) si alta in Sirmium (Mitrovita de mai tarziu).
Data praznuirii Sfantului Dimitrie Izvoratorul de Mir s-ar datora faptului ca moastele sale au fost duse la biserica din Tesalonic intr-o zi de 26 octombrie.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.