Sf. Luca ne apara de haitele de lupi

Sf. Luca ne apara de haitele de lupi

0 267

La data de 18 octombrie este praznuit Luca marele apostol si evanghelist, care a fost din Antiohia Siriei celei mari, doctor cu mestesugul. Fiind in Teba Beotiei si doctorind pe vremea imparatului Tit Claudie, a aflat pe Sfantul Apostol Pavel si crezand in Hristos, a parasit ratacirea cea parinteasca, si lasandu-se de tamaduirea cea trupeasca, s-a apucat de cea sufleteasca.
A scris si Evanghelia sa catre oarecare dregator anume Teofil, care crezuse in Hristos, dupa cum o stia de la Sfantul Apostol Pavel. Dupa aceea a scris si Faptele Apostolilor catre acelasi Teofil.
Si se spune despre dansul ca el a zugravit intai icoana Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, tinand in brate pe Domnul nostru Iisus Hristos, cu mestesugul zugravirii cu ceara si alte doua si cum ca le-a dus apostolul la Maica Domnului sa le vada, si aceasta ar fi zis: „Harul Celui nascut din mine, prin mine sa fie cu dansele. Asemenea si icoanele sfintilor mai marilor apostoli”.
Luca este cunoscut in credint populara romaneasca drept Lucinul, cel care protejeaza haitele de lupi in aceasta perioada a anului. Oamenii respecta aceasta sarbatoare de frica lupilor.
Tot in aceasta zi este sarbatorit Sfantul Mucenic Martin cel batran.
Acesta a fost pe vremea lui Diocletian si a lui Aristobul. Deci, stand inaintea guvernatorului Ciliciei, a fost batut cumplit cu toiege si legandu-i-se picioarele cu fiare, a fost bagat in temnita, si a doua zi iarasi aducandu-l inainte, l-au spanzurat pe lemn de picioare, si l-au batut fara de mila; apoi pogorandu-l de pe lemn, a suferit moarte prin sabie, dandu-si duhul lui Dumnezeu.
Tot in aceasta zi, pomenirea Preacuviosului parintelui nostru Iulian, cel de langa raul Eufratului.
Acest intre sfinti parintele nostru Iulian, parasind lumea, s-a dus la tarmurile apei Eufratului si gasind acolo o pestera, petrecea viata monahiceasca, caruia ravnindu-i multi, au nazuit la acea pestera mica si facandu-si colibi imprejur, s-au strans pana la o suta, mancand si ei ce manca invatatorul lor.
Minunatul acesta a omorat si un balaur si a facut de a izvorat fantana cu apa in pamant sec si fara de apa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.