SEPTEMBRIE, LUNA LUI RAPCIUNE

SEPTEMBRIE, LUNA LUI RAPCIUNE

0 79
Septembrie este a noua luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile. Numele lunii Septembrie provine de la cuvantul latin “septem”, sapte, deoarece era a saptea luna in calendarul roman. In Romania, luna septembrie, popular, are mai multe denumiri: Rapciune, Brumar cel mic, Vinicel, Viniceriu si Vinitel.
Este luna cea mai importanta pentru agricultori, acum fiind culese roadele muncii de peste an. Incepe culesul viilor, se ara si se fac semanaturile de toamna, se pregatesc gropile pentru altoi, se recolteaza fructele si legumele iar la sfarsitul lunii, mierea.
In viata satului traditional, septembrie se afla la hotarul dintre moarte si renastere, inchizand un ciclu si deschizand drumul pregatirilor pentru o noua viata.
Traditional, luna este impartita in patru saptamani: Saptamana Santamariei Mici, Saptamana Strugurilor, Saptamana Averii si Saptamana lui Mioi.
Prima zi a lunii este marcata de Simion Stalpnicul, cel care in credinta populara sustine cerul si pamantul, stand intr-un picior pe un stalp inalt. Ziua lui se serbeaza ca zi de mare primejdie; cand nu-i este respectata ziua, sfantul produce cutremure si casele se darama din temelie. Oamenii nu lucreaza, ca sa nu le intepeneasca picioarele, sa nu se imbolnaveasca, sa nu ameteasca si sa nu schiopateze. Sarbatoarea se tine pentru roadele pamantului si pentru paza pomilor contra omizilor. Ziua lui Simion este totodata si ziua cand pasarile isi iau “boierescul”, adica partea care li se cuvine din fiecare holda de grau.
 
Sarbatorile traditionale ale lunii septembrie sunt:
– 4 Septembrie: Sf. Vavila
– 5 Septembrie: Sf. Proroc Zaharia (Nunta soarecilor)
– 8 Septembrie: Sfanta Maria Mica
– 14 Septembrie: Ziua Crucii
– 24 Septembrie: Teclele Berbecilor
– 26-28 Septembrie: Filipii de toamna.
 
Prevestiri meteorologice:
– daca infloresc scaietii, atunci toamna va fi lunga si frumoasa
– daca cade ghinda, e semn ca iarna va veni curand – daca randunelele migreaza repede, atunci se asteapta o iarna timpurie
– daca Rapciune e cald, Brumarel e rece si umed
– daca in Rapciune tuna, in Faur va fi zapada mare si an manos.
 
Profilul celui nascut in septembrie
Vechiul zodiac romanesc spune despre cel nascut in luna septembrie ca “are firea nestatornica, cu pricepere la invataturi adanci si la toate lucrurile si mestesugurile, iar mai ales la aritmetica, adica la socoteli cu numere, la lucruri de cancelarie.
Cu mult noroc, va fi bun de fire, cinstit si va vorbi minunat. Oamenii straini vor tinea mai mult la dansul decat ai sai. Va avea dragoste mare la haine scumpe, va ajunge si om mare.
Bolile lui vor fi friguri, varsat, va scuipa mult si va tusi. Spre batranete ii va pieri grasimea si chinuindu-se mult cu gandul, poate ajunge stricat la minte. E om cu narav si tiitor de minte, dragalas peste fire, inclinat spre trebile sufletesti si osebit sunt si norocosi”.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.