Separatiştii din”64 de Comitate” plănuiau un ATENTAT asupra reţelei de gaze din...

Separatiştii din”64 de Comitate” plănuiau un ATENTAT asupra reţelei de gaze din Ardeal

0 805

Procurorii DIICOT au interceptat discuţii în care membrii Mişcării pentru Tineret „64 de Comitate – HVIM” plănuiau şi alte atentate în afară de cel care urma să aibă loc de Ziua Naţională. Potrivit rechizitoriului DIICOT, gruparea extremistă avea legături cu celule separatiste ale IRA, Mişcarea Naţională Bulgară şi Mişcarea Naţional Democrată din Gagauzia-Republica Moldova şi, de asemenea, doreau să obţină o finanţare din Rusia. Separatistii Miscarii „64 de Comitate” planuiau un alt atentat, se arata in rechizitoriul DIICOT. Astfel, intr-o alta actiune terorista, ar fi urmat sa fie „aruncata in aer” reteaua de transport a gazelor naturale extrase din Ardeal, potrivit news.ro.

 Procurorii DIICOT au interceptat discutii in care erau planuite si alte actiuni teroriste dupa ce urma sa fie finalizat atentatul pus la cale de Istavan Attila Beke si Zoltan Szocs cu ocazia paradei de Ziua Nationala a Romaniei, 1 Decembrie 2015. Unul dintre ele viza „aruncarea in aer” a magistralei de transport al gazelor naturale din Ardeal.

x: Am zis ca ar trebui actiuni mai dure (…).
y: In ceea ce priveste harta de gaze (…) daca rusii inchid… de fapt, ucrainenii, ca prin Ucraina trece conducta dubla de gaze, conducta de tranzit… Una din ele a fost aruncata in aer. Dar cealalta functiona. Exista doua ca in caz ca sunt probleme cu una, cealalta e functionala. Intrebarea a fost ce se va intampla in caz ca ambele vor fi aruncate in aer? Cantitatea de gaze spre Europa va scadea cu 30%. Asta e. El mi-a dat harta. Deci din Ardeal… aici sunt zacamintele de gaz, o conducta mare duce spre Bucuresti si una spre Moldova. Atata l-am batut la cap pe Laci incat s-a interesat si a descoperit unde se afla pana si ultima/ultimul (…).

SZOCS ZOLTAN: Ar trebui sa o aruncam in aer tocmai in ziua de Craciun.

Discutiile au fost interceptate in timpul sedintei FRONT a luptatorilor din Miscarea pentru Tineret „64 de Comitate – HVIM” si sunt cuprinse in rechizitoriul DIICOT, prin care au fost trimisi in judecata Istavan Attila Beke si Zoltan Szocs, liderii gruparii.

Experimentul judiciar arata ca explozibilii separatistilor maghiari HVIM ar fi avut consecinte letale.
In cadrul anchetei de terorism, procurorii DIICOT au cerut mai multe experimente judiciare prin care sa se poata demonstra in ce masura compozitia explozibililor care urmau sa fie detonati la Targu Secuiesc ar fi avut efecte letale.Expertiza judiciara ceruta de DIICOT s-a facut doar cu 10% din cantitatea de explozibil din care urmau sa se faca bombe. „Pe exteriorul dispozitivelor explozive improvizate (DEI) urmau a se aplica bile de airsoft, cuie de genul celor identificate cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate la domiciliul/resedinta inculpatului Beke Istvan Attila, respectiv pietris cu granulatie cuprinsa intre 0,5 si 1 cm a carui antrenare/accelerare prin explozie se produce in momentul initierii unor astfel de dispozitive in loc public„, se arata in rechizitirul DIICOT.

Experimentul judiciar a avut loc la data de 19.02.2016 si a relevat faptul ca, detonarea in public a unui dispozitiv exploziv improvizat (DEI) confectionat doar prin utilizarea a 10% (…) din cantitatea de amestec exploziv de substante continuta de materiile explozive procurate in mod ilegal de inculpatul Beke Istvan Attila ar fi produs efecte similare cu explozia in public a unei grenade defensive americane tip MK2, constand intr-o gama larga de vatamari corporale persoanelor, mergand pana la letalitate si distrugeri materiale bunurilor aflate in raza de actiune a exploziei ce depaseste semnificativ limitele topografice ale Pietei Gabor Aron din Targu Secuiesc a carei latime masurata intre cladiri este de pana in 40 de metri.64 comitate

Gruparea „64 de comitate” dorea sa obtina finantare din Rusia:”, arata procurorii in concluziile cu privire la experimentul judiciar.Procurorii DIICOT arata, in rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata pe liderii gruparii HVIM „64 Comitate”, Istavan Attila Beke si pe Zoltan Szocs, ca gruparea extremista avea legaturi cu celule separatiste ale IRA, Miscarea Nationala Bulgara si Miscarea National Democrata din Republica Moldova si, de asemenea, doreau sa obtina o finantare din Rusia. Procurorii DIICOT arata ca membrii „Miscarii de Tineret 64 de comitate HVIM” inlesnisera mai multe legaturi cu gruprari separatiste, unele dintre ele cunoscute pentru ca au comis atentate teroriste in Europa. Printre acestea se numara Gruparea Separatista Basca ETA, ”Miscarea pentru Suveranitatea celor 32 de Comitate din Irlanda de Nord” care patroneaza aripa militara IRA, precum si cu organizatii ostile Romaniei care militeaza deschis pentru dezmembrare teritoriala: Miscarea Nationala Bulgara – VMRO; Miscarea National Democrata – MND din Republica Moldova, noteaza procurorii in rechizitoriu.Anchetatorii au descoperit ca, in urma atentatelor care urmau sa aiba loc la Targu Secuiesc, se dorea ca urmatoarele actiuni teroriste comise pe teritoriul Romaniei sa primeasca finantare din Rusia.

De altfel, afinitatea extremistilor maghiari pentru actiunile Rusiei in zona de est a Europei era sustinuta inclusiv public de membrii Miscarii „64 de Comitate – HVIM”. Extremiştii Szocs Zoltan şi Beke Istvan, lideri ai grupării „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, au fost trimişi în judecată.
In cursul anului 2014, pe pagina de Facebook a HVIM Transilvania a fost postat un comunicat intitulat ”Sustinere patriotica a Rusiei”. In textul comunicatului au fost evidentiate mesaje de sustinere la adresa separatistilor pro-rusi din Ucraina, dar si de solidarizare. „In contrast cu principiile liberale occidentale si sub semnul dreptatii, ii sustinem pe rusii care lupta pentru libertatea lor! Afirmam ca Ucraina Subcarpatica nu este Ucraina, Pamantul Secuiesc nu este Romania! Trebuie sa devenim luptatori pentru libertate si sa luptam pentru independenta noastra, ca varf de lance al Estului!”, se mai arata in rechizitoriu. de DIICOT, în stare de arest preventiv, fiind acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestările de 1 Decembrie de anul trecut de la Târgu Secuiesc.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.