Semnificatiile lunii septembrie in credinta populara

Semnificatiile lunii septembrie in credinta populara

0 430

Septembrie este a noua luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile. Septembrie incepe din punct de vedere astrologic cu soarele in semnul Fecioarei si sfarseste in semnul Balantei.

Luna celor care muncesc pamantul
Numele ei vine de la generalul roman Septimus. Este luna cea mai importanta pentru cei care au trudit pamantul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. „Rapciune” vine de la verbul latin „raptic” care inseamna a culege, a recolta.
Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), numita popular si Santamaria Mica, anunta hotarul astronomic dintre vara si toamna, marcat de inchiderea pamantului pentru insecte, de plecarea pasarilor migratoare spre tarile calde.

Culesul strugurilor
Se spune ca in 14 septembrie, cand crestinii sarbatoresc Inaltarea Sfintei Cruci, se incepea culesul strugurilor si se culegeau nucii plantati la vie. Tot in aceasta perioada se face mustul si vinul. Ziua Crucii reprezinta momentul cand pamantul se inchide in preajma iernii, luand cu sine insectele, serpii, plantele care au fost lasate la lumina de cu primavara. Sarbatoarea se mai numeste Crucea Mare, Ziua Sarpelui. Se spunea ca, daca va mai tuna dupa Ziua Crucii, toamna va fi lunga.

„In luna Rapciuni cad copii pe taciuni”
Septembrie este si luna intii in calendarul biblic cu inceput de an la 1 septembrie. In graiul popular septembrie este cunoscut sub numele de Rapciune, cu inteles de racire a timpului, asa cum indica si zicala : “In luna Rapciuni/ cad copii pe taciuni !“, adica se strang in jurul focului, de Vinitel sau Vinimeriu, timpul culesului vitei de vie si stoarcerii strugurilor pentru vin.
Calendarul popular cuprinde sarbatori specifice anotimpurilor (vara cu iarna) la echinoctiul de toamna precum si stringerii roadelor de pe cimp, din vii, gradini, livezi si semanaturile de toamna: Simion Stilpnicul, Anul nou biblic, Ciuda lui Arhanghel, Santamarie Mica, Ziua crucii, Cirstovul viilor, Ziua sarpelui, Teclele, Berbecari, Inceputul verii lui Mioi.

Credinte populare
O credinta populara raspandita in toate zonele tarii spune ca daca vrei sa stii cum va fi vremea trebuie sa iei ghinda in ziua Sfintului Arhanghel ( 6 sept.), sa o tai in doua si de vei gasi viermi va fi an roditor, iar de nu vei gasi nimic sa te infricosezi caci va fi an cu boli. Daca vor fi multe ghinde in stejari, iarna va veni devreme si zapada va cadea cu mult inainte de vreme. Daca ghinda va fi plina la mijloc, va fi un an ploios, iar daca e uscata, va fi un an secetos.
Se spune ca in aceasta luna este bine ca omul sa purceada omul la drum lung si sa isi faca haine noi. Septembrie se mai numeste si „Cumpana” pentru ca zilele se potrivesc la lungime cu noptile.

Santamaria Mica – un hotar astronomic
Septembrie este luna care in comunitatea traditionala inchidea un ciclu si deschidea drumul pregatirilor pentru o noua viata. Se afla la hotarul dintre moarte si renastere, acum fiind ceasul soroacelor.
In calendarul popular, Santamaria Mica este hotar astronomic intre vara si iarna, marcat de inchiderea pamantului pentru reptile si insecte, de plecarea pasarilor migratoare spre tarile calde, de schimbarea palariei cu caciula, de targurile si iarmaroacele unde se vindeau si se cumparau produse specifice sezonului. Sosirea acestei zile indica taranului activitatile practice care urmau a fi efectuate: culegerea ultimelor plante si fructe de leac, batutul nucilor, pentru ca la anul sa faca rod, inceperea culesului viilor, semanatul graului, orzului si secarei, jupuirea cojii de pe ulmi, fibra vegetala folosita primavara la legatul vitei-de-vie.

L.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.