Seminar pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

Seminar pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera

0 139

Peste 200 de operatori economici au fost prezenti azi la seminarul „Implementarea Registrului National al Emisiilor Gazelor cu Efect de Sera” organizat de Agentia Nationala Pentru Protectia Mediului la Hotelul Piatra Mare din Poiana Brasov.


In fapt, seminarul a avut un rol consultativ, prin care operatorii au fost informati despre incidenta pe care normele europene de mediu le au asupra agentilor economici care intra sub incidenta HG 780/2006(privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera).


Registrul National al Emisiilor Gazelor cu Efect de Sera este o cerinta atat a Protocolului de la Kyoto cat si a directivei 87 din 2003 a Uniunii Europene transpusa in legislatia romana prin Hotararea de Guvern amintita. Registrul va fi intocmit de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului cu fonduri de la agentia nationala daneza care a suportat atat costurile proiectului, precum si a softului necesar apentru intocmirea documentului in format electronic.


?


Interesant este insa faptul ca deschiderea seminarului a fost facuta de controversatul Vasile Bran, ramas vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Bran, fost deputat PD a fost dat afara din partid, in urma cu o saptamana, dupa ce a declarat ca nu isi va da demisia din postul sau de subsecretar de stat de la minister, chiar si cu riscul „ca voi pleca la PNL”. Acelasi, Bran, sustinut de Horetensia Dumitru, sef Serviciu Climatice din cadrul ANPM si, totodata, manager al Registrului amintit, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca seminarul a avut un rol consulatativ, iar operatorii economici in cauza trebuie sa se supuna regulilor si normelor europene.


„Vor fi infiintate societati acreditate de catre Ministerul Economieie si Comertului, care vor verifica situatia agentilor economici poluatori. De asemenea, fiecare dintre operatori vor fi obligati sa isi declare, prin certificate anuale in ce masura este poluat mediu. In cazul in care un anume agent economic depaseste ceea ce a preconizat din punctual de vedere al emisiilor de gaze, acesta isi poate cumpara certificate de la bursa. Totusi, declaratiile false vor fi amendate cu 40-100 de euro pentru tona de dioxid de carbon depasita”, a conchis Bran.


Marius Ola

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.