Sediul Bancorex a intrat in reabilitare

Sediul Bancorex a intrat in reabilitare

0 201
Lasat in paragina timp de peste 20 de ani, fostul sediu Bancorex a intrat, in sfarsit, in reabilitare. Situata la intersectia strazilor Michael Weiss si Republicii, cladirea este  emblematica pentru Brasov, este inclusa pe lista monumentelor arhitecturale de valoare universala dar se gaseste si in prima clasa de risc seismic. Din motive estetice si de siguranta, cladirea a fost imbracata intr-o plasa speciala care reproduce fidel imaginea originala a fatadei.
Imobilul a fost preluat in proprietate si administrare de catre municipalitate, care in 2011 a inceput demersurile pentru consolidare si restaurare.
Pentru inceput, atat din necesitati estetice dar si din ratiuni de siguranta, cladirea a fost imbracata intr-o plasa speciala. Edificiul este incadrat in prima clasa de risc seismic, fiind inclusa intr-un program national de reabilitare. Edilii vor incerca accesarea unei finantari europene, insa o mare parte a sumelor necesare va proveni de la bugetul local si cel de stat.
Municipalitatea spune ca este interesata de transformarea cladirii intr-un punct de atractie nu sa fie doar un imobil fara nicio functiune pentru care sa si cheltuiesti o gramada de bani pe intretinere
Cladirea a fost construita in anul 1908, dupa un proiect al arhitectului Albert Schuller, care a proiectat si Hotelul “Coroana”. In 1902, imobilul a fost sediu pentru Banca Tarii Barsei, si, din 1929, al Casei Generale de Economii. In 1948 cladirea a fost nationalizata si a intrat in administrarea Societatii Nationale de Electricitate, ajungand, in 1950, in administrarea Ministerului Finantelor. Dupa 1990, a fost sediu al unei filiale Bancorex, dupa care a intrat in conservare si a inceput sa se degradeze. Aripa in care functioneaza acum Directia de Cultura a Judetului Brasov se afla si ea intr-o stare avansata de degradare.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.