Secretul viorilor Stradivari

Secretul viorilor Stradivari

0 154

Iata ca, de 300 de ani, sunetul viorilor Stradivari ramane un secret, oricat si-au batut specialistii capul sa-l descopere.. Dar nu au reusit decat sa lanseze ipoteze.
Ar fi putut sa fie lemnul, lipiciul sau forma, dar expertii banuiau de mult ca adevaratul secret al faimoaselor viori Stradivari ar fi de fapt lacul stralucitor.
Dupa foarte multi ani de analizat mostre de lac prelevate de pe mai multe intrumente Stradivarius, cercetatorii francezi si germani au infirmat una dintre cele mai cunoscute teorii cu privire la construcþia celebrei viori.
Acestia au aratat ca maestrul Antonio Stradivari aplica pe viori doua produse simple, in atelierul sau din nordul Italiei, de la Cremona: ulei si rasina de pin.
Multi oameni de stiinta sustinea ca sunetul special al unei viori Stradivari ar putea fi dat de o calitate deosebita a lemnului, a lipiciului sau chiar din cauza unei solutii speciale care ucidea larvele unei insecte care obisnuia sa contamineze materiale lemnoase.
Jean-Philippe Echard, un inginer chimist de la Muzeul de Muzica din Paris, a concluzionat dupa un studiu de patru ani: „Nu exista nici un indiciu care sa ne permita sa afirmam ca lacul influenteaza in vreun fel sunetul.”
Studiul a fost realizat pe cinci instrumente, patru viori si o veche viola (viola d’amore), construite de-a lungul a 30 de ani.
Chimistii au analizat mostrele sub lumina infrarosie si au identificat doua straturi de lac aplicate de constructor. Acestia au determinat ca Stradivarius nu avea un ingredient secret, ci era pur si simplu un mestesugar desavarsit care adusese constructia de viori la rang de arta
Din pacate, asa cum a adus secretul, tot asa l-a luat cu el in momant.

Dan Bota.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.