Seceta a afectat Dunarea

Seceta a afectat Dunarea

0 138

Activistii World Wide Fund /WWF/ Romania atrag atentia asupra faptului ca seceta prelungita care a afectat Dunarea in aceasta toamna poate avea un impact negativ asupra ecosistemelor.
Astfel, WWF avertizeaza ca seceta prelungita care a afectat Dunarea Inferioara in aceasta toamna este un semnal de alarma privind capacitatea ecosistemelor de a se adapta la aceste schimbari si a impactului pe care interventiile de orice natura in albia fluviului le pot genera in astfel de conditii.
Potrivit Agentiei pentru Explorarea si Intretinerea Fluviului Dunarea din Bulgaria, nivelul fluviului din acest an este cel mai scazut din ultimii 60 de ani, iar seceta a scos la iveala mai multe bancuri de nisip, fapt ce a facut ca insule de pe Dunare sa fie accesibile de pe mal.
Organizatia ecologista precizeaza ca 80% dintre zonele umede din lungul Dunarii au disparut in decursul secolului trecut si au facut loc terenurilor agricole. Mai mult, ca urmare a dragarii si indiguirii, albia Dunarii se adanceste treptat, accentuand eroziunea malurilor si scaderea nivelului panzei freatice.
In plus, viitoarele lucrari de infrastructura planificate ca parte a Programului Trans-European pentru Transport al Uniunii Europene, cu scopul de a elimina obstacolele pentru navigatie, ar putea afecta statutul ecologic al ecosistemelor acvatice, de-a lungul a mai bine de 1.000 km, lungimea Dunarii Inferioare.
De asemenea, existenta unor planuri privind constructia de noi hidrocentrale cu o capacitate de mii de megawatti, pentru anii urmatori, va afecta calitatea si cantitatea apelor, dar si serviciile de mediu furnizate de ecosistemele acvatice.
Debitul fluviului Dunarea la intrarea in tara, in sectiunea Bazias, se va afla in scadere usoara in intervalul 28 noiembrie – 5 decembrie 2011 si va ajunge in ultima zi a perioadei mentionate la 1.850 mc/s (de la 2.000 mc/s, in prezent), se arata intr-o informare a Administratiei Nationale ‘Apele Romane’ /ANAR/, transmisa, luni, AGERPRES.

Valoarea de 1.850 mc/s reprezinta 35% din media multianuala a lunii decembrie (5.200 mc/s).
Potrivit sursei citate, la data de 30 noiembrie debitul Dunarii va ajunge la valoarea de 1.950 mc/s, echivalentul a 42% din media multianuala a lunii noiembrie (4.650 mc/s).
Cel mai mic debit din ultimii 50 de ani a fost inregistrat in septembrie 2003, cand Dunarea, pe acelasi sector, a avut un debit de 1.600 mc/s, situatie in care nu au fost impuse restrictii in alimentarea cu apa a populatiei in regim centralizat.
Din data de 26 noiembrie 2011, la statia hidrometrica Cernavoda, nivelurile Dunarii s-au situat sub treapta I de avertizare (-162 cm) din planul de restrictii si folosire a apei in perioade deficitare si vor ajunge, in data de 5 decembrie, la un nivel de -185 de cm, situandu-se cu 23 cm sub primul nivel de avertizare.
La sfarsitul lui septembrie, nivelul Dunarii in sectiunea Cernavoda era de -127 cm, cu 35 cm pana la primul nivel de avertizare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.